latinica  ћирилица
09/02/2016 |  14:20 ⇒ 18:47 | Аутор: РТРС

Обавеза родитеља заштити дјецу од опасности на интернету (ВИДЕО)

Насиље међу дјецом школског узраста обувата многа агресивна понашања, од рјешавања неспоразума насиљем, неприхватљивог изражавања љутње или фрустрације, до међувршњачког насиља на интернету.
Дјеца за рачунаром - Фото: РТРС
Дјеца за рачунаромФото: РТРС

Овај посљедњи вид насиља је постао актуелнији развојем и напретком интернета међу младима. Како би се ситуација поправила организована је манифестација „Играј своју улогу за бољи интернет“ у оквиру Међународног дана сигурног интернета. 

 Узнемиравање и вријеђање путем интернета, крађа идентитета на друштвеним мрежама, подстицање на мржњу, само су неки од облика вршњачког насиља на интернету. Најмлађи су ипак свјесни опасности које вребају, а удаљене су само на један клик од нас.

Један од начина да се дјеца упознају са негативним странама интернета су предавања. Хтјели то признати или не, знање о новим технологијама развијеније је код дјеце него код родитеља.

- Само дијете које зна и има довољно информација може у том свијету заштитити и себе и друге, истакла је Нада Граховац, омбудсман за дјецу Републике Српске.

Директор Полиције Републике Српске Гојко Васић рекао је да су дјеца неопрезна у комуникацији и могу остварити комуникацију са лицима којима није циљ комуникација.

- Него су им циљ неке друге кримогене ствари и највише указујемо на то, јер циљ је да дјеца избјегну комуникацију са одређеним лицима, додао је Васић.

Осим полиције и школе, заштита дјеце од опасности на интернету, обавеза је њихових родитеља. Ограничен приступ и контрола времена проведеног на интернету су први кораци ка томе.