latinica  ћирилица
09/02/2016 |  14:36 ⇒ 14:38 | Аутор: СРНА

МСУРС- Пету деценију база младим ствараоцима

Музеј савремене умјетности Републике Српске данас, 45 година од оснивања, наставља континуирани развој и изградњу савремене сцене, као и комуникацију с младим умјетницима, рекла је кустос Музеја Жана Вукичевић.
Музеј савремене умјетности Републике Српске - Фото: РТРС
Музеј савремене умјетности Републике СрпскеФото: РТРС

Музеј савремене умјетности је база окупљања свим младим умјетницима и ствараоцима, свјесним савремене теорије умјетности, која говори изван оквира овог простора и тежи неким савременим токовима препознатљивим свуда у свијету, нагласила је Жана Вукичевић.

- Највећи изазов за кустосе и историчаре умјетности у Музеју је да иду у корак са временом, да прате најактуелније појаве, да на најквалитетнији начин то што настаје као умјетност данас на овом простору објасне кроз један теоријски поглед и повежу кроз актуелне токове теорије умјетности - рекла је Вукичевићева.

Поводом обиљежавања 45 година постојања Музеја савремене умјетности, првобитне Умјетничке галерије, сутра ће у 19.00 часова бити отворена изложба "Contemporary Thesaurus" која се бави савременом сценом нашег простора.

- Изложба доноси нови пресјек актуелних и најзначајнијих појава на савременој сцени и кроз њу на неки начин заокружујемо оно што је ова институција радила свих ових година, а то је да смо били директна веза са простором гдје се налазима и умјетношћу која ту настаје - објаснила је кустос.

Према њеним ријечима, Музеј је одлучио да изложбом представи умјетнике који су кључни чиниоци домаће сцене, од којих су неки интернационално афирмисани, а неки су тек пристигли са Академије умјетности у Бањалуци и показују амбициозан умјетнички концепт.

Изложбом су обухваћена дјела десет аутора - Игора Бошњака, Нинослава Ковачевића, Николе Кекеровића, Младена Миљановића, Раденка Милака, Борјане Мрђе, Миле Панић, Селме Селман, Саше Татића и групе "Тач.ка".

- Куриозитет на изложби је да смо причу о савременој сцени на нов начин повезали са умјетношћу која постоји годинама на дохват руке свим суграђанима. Ријеч је о цртежима у унутрашњасти споменика палим крајишким јунацима на Бањ брду, умјетничкој цјелини која је годинама изложена пропадању - навела је Вукичевићева.

Поводом годишњице МСУ биће промовисана и нова интернет страница, која представља квалитетну базу података, архиву свих музејских активности посљедњих година, на којој ће бити доступни едукативни програми, издаваштво Музеја, све о изложбама и слично.