latinica  ћирилица
09/02/2016 |  14:38 ⇒ 14:40 | Аутор: СРНА

СМ: Подржан акциони план за реализацију приоритета из извјештаја ЕК

Савјет министара БиХ је подржао уз сугестије Акциони план за реализацију приоритета из Извјештаја Европске комисије о БиХ за 2015. годину, који ће бити уграђени у Програм рада Савјета министара БиХ за ову годину, као и препоруке које се односе на ниже нивое власти у БиХ.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Акциони план у коначном тексту биће проведен у складу с уставним надлежностима свих нивоа власти, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Савјет министара БиХ препоручио је Институцији омбудсмана за људска права у БиХ да изради специјални извјештај о положају новинара и случајевима пријетњи новинарима.

Надлежне институције задужене су да доставе Дирекцији за европске интеграције релевантне информације о реализацији мјера наведених у Акционом плану за реализацију приоритета из Извјештаја за 2015. годину за ниво Савјета министара.

Приоритети су груписани на области реформе јавне управе, владавине закона/функционисања правосуђа, борбе против корупције, борбе против организованог криминала, људских права и заштите мањина/слободе изражавања.

Међу приоритетима су постојање функционалне тржишне економије и способност суочавања с конкурентским притиском и тржишним снагама унутар ЕУ.

У Акционом плану је дефинисан и сет мјера из области унутрашњег тржишта, секторских политика и правде, слободе и безбједности.

На данашњој сједници утврђен је и Приједлог основа за вођење преговора ради закључивања Протокола уз Споразум о стабилизацији и придруживању између БиХ и ЕУ.

Приједлог основа ће Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ доставити Предсједништву БиХ у даљу процедуру.

Савјет министара БиХ размотрио је и, уз одређене корекције, усвојио Преговарачку позицију БиХ којом су дефинисани захтјеви БиХ у преговорима с Европском комисијом о адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању.

Прва рунда преговора требало би да буде одржана 16. фебруара у Сарајеву. Приликом преговора, делегација БиХ имаће задатак да изнађе прихватљиво рјешење, засновано на уважавању узајамних интереса.

Савјет министара БиХ је, уз корекције, донио Програм рада за ову годину, који је базиран на Средњорочном програму рада Савјета министара БиХ.

У Програм ће бити уграђен Акциони план за реализацију приоритета из Извјештаја Европске комисије о БиХ за 2015. годину који се односе на Савјет министара.

Годишњи програм рада садржи Акциони план провођења, преглед закона и других прописа, међународних уговора као и развојно-инвестиционих пројеката/програма.

Стратешки циљеви су утврђени на основу општих принципа развоја - интегрисани раст, паметни раст, одрживи раст, инклузивни раст и управљање у функцији раста.

За сваки стратешки циљ дефинисани су средњорочни циљеви у оквиру којих су програми и пројекти.

У складу с утврђеним спољнополитичким приоритетима БиХ, Савјет министара ће и у овој години наставити активности које дају допринос испуњавању услова за даљи напредак у процесу приближавања ЕУ и НАТО интеграционим процесима.

Планиране су и активности на унапређењу и јачању свеукупних односа са сусједним и земљама у регији.

Програмом рада планиран је наставак рада на унапређењу регионалних трговинских односа БиХ у оквиру преференцијалних трговинских споразума - Споразма о стабилизацији и придруживању, ЦЕФТА и ЕФТА.

Из Савјета министара наводе да ће бити настављени преговори ради стицања пуноправног чланства у Свјетској трговинској организацији.

ДРАГАН МЕКТИЋ ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ КООРДИНАЦИОНОГ ТИЈЕЛА ЗА ПИТАЊА МИГРАЦИЈА

Савјет министара БиХ, на приједлог Министарства безбједности БиХ, донијело је Одлуку о измјени и допунама Одлуке о формирању Координационог тијела за питања миграција у БиХ.
Измијењеном одлуком за предсједавајућег Координационог тијела именован је министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић.

У састав овог тијела именовани су представници Министарства безбједности, Службе за послове са странцима, Граничне полиције, Министарства иностраних послова, Министарства за људска права и избјеглице и Сипе.

Одлуком је дефинисана надлежност Координационог тијела да, у случају настанка или очекивања кризних ситуација у области миграција, дјелује и као оперативни штаб за питања миграција на нивоу БиХ.

Савјет министара је је на данашњој сједници примио к знању Извјештај Групе земаља Савјета Европе против корупције /ГРЕКО/ из четвртог круга евалуације за БиХ, који ће бити објављен на веб страници ГРЕКО-а.

Министарство безбједности задужено је да овај извјештај достави свим мјеродавним институцијама, које ће приступити реализацији препорука ГРЕКО-а.

У Стразбуру је од 30. новембра до 4. децембра прошле године одржан 70. пленарни састанак ГРЕКО-а, на којем је разматран и усвојен евалуациони извјештај за БиХ у оквиру Четвртог круга евалуације, који обухвата област спречавања корупције међу члановима парламента, судијама и тужиоцима.

Извјештај садржи опис ситуације, након чега слиједи критичка анализа. Закључци садрже листу препорука које је ГРЕКО упутио БиХ да би побољшала ниво усклађености с инструментима Савјета Европе. БиХ је упућено 15 препорука, од којих се седам односи на област и чланове Парламентарне скупштине, а осам на судије и тужиоце.

ГРЕКО је позвао власти БиХ да поднесу извјештај о проведби наведених препорука до 30. јуна 2017. године.

Савјет министара БиХ усвојио је Извјештај о раду Радне групе за оцјену усклађености прописа и практичног поступања Управе за индиректно опорезивање и других органа у БиХ у вези с преносом новца и новчаних инструмената преко границе, с препорукама Радне групе за финансијске мјере против прања новца /ФАТФ/.

Један од приједлога је да се у одговарајућим прописима на нивоу БиХ, ентитета и Брчко Дистрикта на једнообразан и свеобухватан начин усагласи дефиниција појма "готовина", како би се омогућило да буду обухваћени сви финансијски инструменти који гласе на доносиоца.

Предложено је и да се путем јединственог обрасца за пријаву готовине једнообразно пропише писмено пријављивање готовине, коју физичка лица преносе преко државне границе.

Међу приједлозима је истакнута и потреба доношења подзаконског акта о вођењу евиденција о извршеним контролама и пријавама уношења и изношења готовине и домаћој или страној валути преко границе.

Савјет министара БиХ донио је Одлуку о оснивању Експертске групе за праћење извршења пресуде Европског суда за људска права при Савјету Европе у предмету "Алишић и други".

Циљ формирања Експертске групе је усаглашавање приједлога са словеначким представницима за рјешење свих спорних питања која се односе на доставу података за верификацију, као и приједлога меморандума о сарадњи и разумијевању, а у корист штедиша из БиХ обухваћених пресудом.