latinica  ћирилица
09/02/2016 |  15:18 | Аутор: СРНА

ЕБРД: У 2015. инвестиције у БиХ 140 милиона КМ

Европска банка за обнову и развој остварила је у прошлој години рекордан ниво инвестиција од 9,4 милијарде евра, док је у наведеном периоду у БиХ инвестирала око 140 милиона у 14 пројеката, наводи се у Извјештају ЕБРД-а о транзицији за период 2015-2016. година.
Европска банка за обнову и развој ЕБРД - Фото: blic.rs
Европска банка за обнову и развој ЕБРДФото: blic.rs

Шеф резидентне канцеларије ЕБРД-а Јан Браун рекао је у Бањалуци да се прошле године највише инвестирало у двије нове дионице Коридора "Пет це", водоснабдијевање у пет општина и у малопродајни ланац "Бинго", док се у овој години очекује сличан или већи ниво инвестиција.

Он је додао да је ЕБРД до сада у БиХ кумулативно инвестирала око 1,8 милијарди евра, што је за собом повукло коинвестиције од 2,2 милијарде евра.

"Више од 70 одсто инвестиција до сада је ишло у инфраструктуру, а у Републици Српској на ауто-пут Бањалука–Добој, који се финансира заједно са Европском инвестиционом банком. Прошле године дали смо и три кредита банкама у БиХ, који се каналишу према малим и средњим предузећима", рекао је Браун.

Према његовим ријечима, ЕБРД је у прошлој години највише инвестирала у Турској, која се овој банци прикључила 2008. године, док је на трећем мјесту Египат, који се прикључио 2011. године.

"Грчка, која се прикључила прошле године, већ је била на десетом мјесту по величини инвестиција, а у јануару је Кина постала земља сувласник", рекао је Браун.

Замјеник директора ЕБРД-а за стратегије и политику Питер Санфеј рекао је да се у овој години у БиХ очекује раст бруто домаћег производа од три одсто, што је више од предвиђеног раста за ниво региона, који се процјењује на два процента.

"Говорили смо и о отпорности привреде БиХ у протеклих неколико година, али смо нагласили да би за БиХ било од пресудне важности да се придржава Реформске агенде како би остварила свој пуни потенцијал", рекао је Санфеј.

Према његовим ријечима, ЕБРД је заинтересована за провођење цијеле Агенде, али посебно дијела који се односи на пословно окружење, јер је за привлачење инвестиција потребно да БиХ поради на својој конкурентности.

"Неке ствари нас охрабрују, као што су процес регистровања предузећа или нови Закон о раду, али земља је и даље у извјештајима Свјетске банке у погледу пословног амбијента рангирана са доње стране љествице", рекао је Санфеј.

Он је подсјетио и на проблеме у банкарском сектору и кредите који се не отплаћују, те потребу већег давања кредита у домаћој у односу на стране валуте, као и потенцијал улагања средстава из приватних фондова, што може бити велики покретач привредне активности.

"Још немамо податке за 2015. годину, али је према, свему судећи, највећи раст остварен у извозу, надамо се да ће извоз бити покретач укупне привреде и у овој години. Потенцијал је у енергетском сектору, преради дрвета, пољопривреде и туризму", рекао је Санфеј.

Он је за 22. фебруар у Лондону најавио инвестициони самит за западни Балкан, који ће организовати ЕБРД, а на којем би требало да учествују сви премијери земаља региона са потенцијалним инвеститорима.

Виши економиста ЕБРД–а Александер Плекханов указао је на постојање такозваног инвестиционог јаза у региону у поређењу са периодом прије избијања свјетске економске кризе, као и у поређењу са другим земљама.

"Скромнија процјена за цијелу регију говори о разлици од неких 75 милијарди долара годишње и то је јаз који морамо заједно премостити", рекао је Плекханов.