latinica  ћирилица
09/02/2016 |  15:22 ⇒ 15:33 | Аутор: СРНА

Тадић: Кривични и Закон о Уставном суду скинути у складу са процедуром

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Огњен Тадић рекао је новинарима у Сарајеву да су Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ и Приједлог закона о Уставном суду БиХ, скинути са данашње сједнице Дома народа у складу са пословничким процедурама у парламенту БиХ.
Огњен Тадић - Фото: РТРС
Огњен ТадићФото: РТРС

Према процедурама у Парламентарној скупштини БиХ по реду ствари и односима између Представничког и Дома народа питање о раду према одређеним материјалима уређена су тако да када Представнички дом, који и у правилу први разматра питања преузме неко питање, онда Дом народа наставља у сљедећој фази тог поступка исту ту фазу која је била у Представничком дому", појаснио је Тадић.

То значи да би, навео је он, оба поменута закона који се налазе пред Представничким домом требало да добију неки епилог пред тим домом да би ми у Дому народа могли да поступамо према њима.

Према његовим ријечима, ако у првом читању ти закони буду усвојени у Представничком дому онда Дом народа наставља даље да ради у првом читању, а ако ти закони не буду усвојени у Представничком дому, онда се ради о томе да Дом народа нема прослијеђен материјал који је обрађен у Представничком дому, што говори да је ријеч о процедуралном питању.

Уставноправна комисија Дома народа Парламентарне скупштине БиХ утврдила је 5. фебруара да су приједлози ових закона чији су предлагачи делегати из Клуба српског народа, усаглашени са Уставом и правним системом БиХ, али није прихватила њихове принципе.

Приједлогом закона о Уставном суду БиХ предвиђа се да стране судије уступе мјеста домаћим, с циљем јачања самосталности и независности Уставног суда БиХ.

Приједлогом закона о измјени Кривичног закона БиХ предвиђено је да се из овог закона бришу одредбе које се односе на правно санкционисање у случају неизвршавања коначних одлука Уставног суда БиХ, Суда БиХ или Дома за људска права.