latinica  ћирилица
09/02/2016 |  15:26 ⇒ 15:29 | Аутор: СРНА

Варуфакис се враћа у политику, оснива Покрет за демократију у Европи

Бивши грчки министар финансија, ултраљевичар Јанис Варуфакис, данас у Берлину покреће нови политички покрет, с циљем да демократизује ЕУ.
Јанис Варуфакис - Фото: AP
Јанис ВаруфакисФото: AP

Варуфакис, који се као министар противио мјерама штедње које је захтијевала Њемачка, сматра да европски блок води погрешну економску политику и да не може да ријеши избјегличку кризу, те да се државе-чланице враћају национализму.

"Европска унија се дезинтегрише и то се дешава прилично брзо", рекао је Варуфакис новинарима уочи вечерашње церемоније која ће означити почетак рада Покрета за демократију у Европи 2025.

Варуфакис је изјавио да је ЕУ оптерећена "бирократским и технократским процесом одлучивања" који више личи на ауторитаризам него на демократију.

Он се противи политици штедње коју намеће њемачки канцелар Ангела Меркел, али поздравља њену политику отворених врата за избјеглице које бјеже од рата и сиромаштва.

Варуфакис је указао на "спектакуларни неуспјех Уније у рјешавању избјегличке кризе на разуман, рационалан и хуманистички начин, уз евентуални изузетак Ангеле Меркел, која се показала у добром свјетлу".

Широм Европе, додао је бивши грчки министар финанисја, сада се шири менталитет "заштите свог дворишта", било да је ријеч о избјеглицама или отвореним границама.

Варуфакис је рекао да рјешење за историјски прилив избјеглица "није повратак у националне државе, ни подизање зидова", нити да се направе "концентрациони кампови" за избјеглице које долазе у Грчку и Италију.