latinica  ћирилица
09/02/2016 |  15:36 ⇒ 15:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Избјегнут судар сухоја и Путиновог авиона?

Неки руски медији објавили су информацију да се авион Ту-134 из флоте која превози руског предсједника Владимира Путина умало сударио са два војна ловца Су 27, али је руско Министарство одбране демантовало да је дошло до њиховог приближавања.
Тупољев - Фото: AFP
ТупољевФото: AFP

Руски медији су навели да су праву катастрофу спријечили  контролори лета са московског аеродрома Внуково, који су у посљедњем тренутку преусмјерили авион Ту-134.

"Росијскаја газета" пренијела је саопштење Министарства одбране да приближвања авиона није било и да нема никаквих података о томе да су прекршена правила лета која важе за војне авионе.

У Министарству истичу да је лет два ловца обављен према раније прецизираној маршрути.

Неки руски медији су објавили да се инцидент догодио 4. фебруара на небу изнад Тверске области, сјеверозападно од Москве и да је авион Ту-134, који припада Специјалном летачком одреду "Русија", задуженом за превоз високих функционера, међу којима су и предсједник и премијер Русије, полетио је са аеродрома Внуково и да у њему није био нико од званичника, већ само редовна посада.

Авион је полетио око 11 сати ујутро ка Санкт Петерсбургу, и послије неколико минута лета био је на висини од 10.000 метара изнад села Пачинок у Тверској области.

У исто вријеме, два ловца Су-27 из војне ваздушне базе Хатилово била су на редовном тренажном лету, такође на 10.000 метара и скренули су ка рејону села Пачинок.

Контролори лета на Внукову примијетили су да се ловци великом брзином од 1.300 километара на сат приближавају путничком авиону, наредили су посади Ту-134 да почне да се спушта. Како тврде руски медији, само неколико секунди дијелило је авионе од судара.

Ловци су прелетјели изнад Ту-134 и наставили ка аеродрому Бесовец у Карелској области, а путнички авион одлетио је ка Санкт Петерсбургу.