latinica  ћирилица
09/02/2016 |  15:43 | Аутор: Б92

Београд: Мишковић продао Делта сити за 200 милиона евра

Компанија Делта холдинг Мирослава Мишковића продала је тржне центре Делта сити у Београду и Подгорици.

Купац је јужноафрички инвестициони фонд Хипроп инвестмент лимитид, који је објавио да је од српске компаније Делта рил естејт, која је дио Делта холдинга, купио тржне центре Делта сити у Београду и Подгорици за 202,75 милиона евра.

Како наводи купац, Делта сити у Београду је купљен за 127,75 милиона евра, од чега је 112 милиона продајна цијена, док ће са нешто мање од 16 милиона евра бити исплаћени постојећи дугови банкама.

Делта сити у Подгорици продат је за 75 милиона евра, од чега је 60 милиона цена за сам објекат док ће са нешто мање од 15 милиона евра бити исплаћени банкарски зајмови.

Куповина је, како се наводи у саопштењу Хипрола, подијељена између саме компаније, која је постала власник 60 одсто удјела у оба тржна центра, док је остатак од 40 процената купила компанија Хоумстед груп холдингс лимитид, повезана са Луисом Норвалом, који је један од директора компаније Хипроп.

Управљање тржним центрима биће повјерено новоформираној компанији у Великој Британији Хистед. Наредних 12 мјесеци у њено име центрима ће управљати Делта, док ће за то вријеме Хистед размотрити отварање локалне канцеларије у Београду.

Раније је компанија Делта холдинг поводом медијских натписа да је тржни центар продат, саопштила да све што је у власништву Делте има потенцијал да се прода, али да "за сада ништа није продато".

“Али ако наиђе добар купац, односно добра понуда, размислићемо“, речено је тада.

Предсједник компаније Мирослав Мишковић изјавио је недавно за "Данас" да је менаџмент Делта холдинга у озбиљним преговорима за продају тржних центара "Делта сити" на Новом Београду и у Подгорици, уз објашњење да се сви ти и слични потези у посљедње вријеме повлаче "јер није добро да сва јаја буду у једној корпи".

Мишковић је прије само неколико дана на прослави четврт вијека постојања Делта холдинг најавио улагање 250 милиона евра у нови тржни центар на београдској Аутокоманди, који се дуго најављује, али и ословне зграде и хотел Интерконтинентал. Такође је истакао да окосница развоја компаније остаје и аграр.