latinica  ћирилица
09/02/2016 |  16:01 ⇒ 18:46 | Аутор: РТРС

Нови пут дуж ријеке Таре спајаће Српску и Црну Гору (ВИДЕО)

Од 15. априла почиње пробијање трасе макадамског пута на десној обали Таре, на подручју општине Фоча што ће олакшати кретање љубитељима рафтинга и осталим туристима, који су до сада за спуст чамцима овом ријеком морали да прелазе међудржавну границу са Црном Гором. Уређењем путне комуникације биће ријешени бројни проблеми који су отежавали нормално кретање туристима и њиховим домаћинима.
Нови пут дуж ријеке Таре - Фото: РТРС
Нови пут дуж ријеке ТареФото: РТРС

У љетњој туристичкој сезони на прелазак границе са Црном Гором чекало се и по неколико часова. Рјешавање преласка границе годинама је остајало у покушају. Уређење старог караванског пута на десној обали ријеке Таре наговјештај је бољих услова.

"Нови пут ће нам у многоме олакшати рад на терену јер смо имали невиђене проблеме приликом преласка границе на црногорску страну, Такође пут ће омогућити појачану контролу свих који иду на Тару", рекао је Мирослав Давидовић предсједник Удружења рафтинг клубова "Тара-Дрина" Фоча.

Рафтери су 2007. године иницирали проширење и уређење пута у дужини од 18 километара. Од октобра ће бити отворена могућност рјешавања проблема укључивања механизације Оружаних снага БиХ у овај посао,која је верификована споразумом Министарства одбране и Општине Фоча.

Радисав Машић, начелник општине Фоча, истиче да је општина из буџета за ову годину планирала да издвоји 200.000 марака што ће, како је истакао, бити довољно за плаћање горива и свих трошкова који су планирани, а пут ће како је израчунато, коштати милион и по марака.

Овај значајан пројекат подржаће и министарства трговине и туризма и саобраћаја и веза Републике Српске, као и Министарство спољне трговине и економских односа БиХ.