latinica  ћирилица
09/02/2016 |  16:08 ⇒ 18:48 | Аутор: РТРС

Влада РС ове године обезбиједила 140 милиона КМ за аграрни буџет (ВИДЕО)

У овој години Влада Српске направиће нови искорак у аграрном сектору обезбиједивши је 140 милиона марака за подршку текућој производњи и капиталним инвестицијама. Ако се овом износу дода још 40 милиона планираних за област водопривреде која је подршка аграру с аспекта заштите пољопривредних површина и објеката и наводњавање парцела, онда се с правом може очекивати повећање обима производње у биљном и сточарском сектору Српске.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Од 140 милиона марака, 60 милиона ће бити пласирано у оквиру аграрног буџета, 60 посредством ИРБ-а, а 20 милиона за имплементацију пројеката у области аграрне производње.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стево Мирјанић истакао је да ће највећим дијелом та средства бити усмјерена у подршку текућој производњи, а значајним дијелом у капитална улагања што ће значити повећање друштвеног производа у укупном БДП РС.

Без подршке ресорног министарства, производња би тешко опстала, тврде пољопривредници.

Раде Јовичевић, потпредсједник Удружења повртара РС каже да када су у питању капитална улагања, ко год мисли нешто озбиљно урадити не може ако нема подршке министарства пољопривреде. То су, каже, озбиљне цифре када су у питању заливни системи, хладњаче и куповина опреме.

Захваљујући подршци за производњу и капитална улагања, Младен Лазић из Бијељине је израстао у једног од највећих повртара у БиХ.

"Подстицај је био 40 одсто на инвестициона средства. То ме подстакло и на куповину земље јер су тада давали 2.000 КМ по купљеном хектару", каже Лазић.

И у овој години доминираће подршка за набавку пољопривредне механизације, опреме за финализацију сировине, расплодног материјала, активности на развоју сорти и заштите у биљној производњи као и наводњавање ораница.