latinica  ћирилица
09/02/2016 |  16:21 ⇒ 17:03 | Аутор: СРНА

Новић: Тешко спроводив закон о укидању "бијелог хљеба"

Шеф Клуба српских делегата у Дому народа парламента БиХ Средоје Новић изразио је бојазан да ће закон који предвиђа укидање "бијелог хљеба" за изабране и именоване званичнике на нивоу БиХ, када буде коначно усвојен, бити тешко проводив, те да се може поставити питање његове уставности, што би довело до дуготрајне расправе да ли је требало донијети закон или не.
Средоје Новић - Фото: РТРС
Средоје НовићФото: РТРС

"Неспорно је да треба тражити рјешења - да ли је то овакав вид приједлога закона, да ли је то смањење трајања привилегија, да ли је то смањење износа који парламентарци и други званичници добијају по истеку мандата - све то треба утврдити. Уласком закона у парламентарну процедуру, водиће се расправа и то питање ће се ријешити, евентуално, амандманима", рекао је Новић.

Према његовим ријечима, Извјештај Европске комисије о БиХ за 2015. годину показује да је слика стања у БиХ суморна, те без обзира што неки мисле да треба предати апликацију за ЕУ, то неће бити од велике користи, јер су саме оцјене Европске комисије доста лоше.

"Прије него што је Представнички дом и Дом народа разматрао ово питање требао је то да уради Савјет министара и да донесе конкретне закључке, шта је то у његовој надлежности и шта да се мијења, а да остало раде ентитети и кантони. Кључ успјеха у Реформској агенди и у БиХ је питање координације", сматра Новић.

Одговарајући на питања новинара да ли је број Бошњака и Срба у МУП-у Републике Српске несразмјеран и да неки узимају за основ попис из 1991. године, а неки прелиминарне резултате посљедњег пописа, Новић је упитао да ли постоји иједно министарство на нивоу ентитета и кантона гдје је тај сразмјер испоштован.

"Далеко је од поштовања тога. Подсјећам да је на нивоу БиХ, када смо доносили бројне законе, као и Закон о Сипи, усаглашена одредба да важи национална структура према задњем попису становништва. Сада не би требало да се враћамо уназад 15 или 20 година, јер то више није реалност", сматра Новић.

Новић је додао да референдум о Суду и Тужилаштву БиХ треба да има апсолутну политичку вољу свих структура унутар Републике Српске, јер само тако ће се гарантовати да ће референдум успјети и да ће се донијети оно што се очекује од тога.