latinica  ћирилица
09/02/2016 |  16:26 ⇒ 18:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Обама представио буџет за фискалну 2017. годину

Амерички предсједник Барак Обама представио је приједлог буџета за фискалну 2017. годину, којим се предвиђа рекордна потрошња од 4,1 билион долара, што је за 196 милијарди долара више у односу на потрошњу за фискалну 2016. годину, извјештава агенција Ројтерс.

Обамин финансијски план за фискалну 2017. предвиђа смањење буџетског дефицита за 2,9 билиона долара у наредних десет година путем ограничавања пореских олакшица за богате, као и нове уштеде унутар програма здравствене заштите, Медикер и Медикејд, наводи британска агенција.

Примјетно је и повећање издвајања за широк спектар програма, од пружања додатне помоћи колеџима, до помоћи НАТО-у и другим европским савезницима.

Најновији фискални план, који би требало да ступи на снагу 1. октобра 2016. године, само три мјесеца уочи одласка Обаме са функције предсједника САД, могао би наићи на оштро противљење републиканаца, који се надају да ће на новембарским изборима побиједити, оцјењује америчка агенција АП.

Приједлог буџета, како извјештава агенција Франс прес, укључује и издатак од 7,5 милијарди долара за финансирање кампање против Исламске државе, што је повећање од 50 одсто у односу на претходну годину.

Такође, обухвата средства у вриједности од 1,8 милијарди долара за више од 45.000 "паметних бомби" навођених ГПС-ом.

Буџетом се предвиђа и улагање више од 19 милијарди долара у сајбер безбједност, или 35 процената више него годину дана раније.

Према писању Волстрит Џорнала, 320 милијарди долара се предвиђа за 10-годишњи програм преласка на технологије обновљивих извора енергије, који би се финансирао увођењем пореза од 10 долара за сваки барфел нафте, с циљем постепеног смањења коришћења фосилних горива.