latinica  ћирилица
09/02/2016 |  16:27 | Аутор: СРНА

Дафи и Де Силва у Добоју поводом завршетка пројекта "ЦЕСТА"

Директор УСАИД-а у БиХ Петер Дафи и представник Католичке службе за помоћ Марк де Силва посјетили су данас Добој поводом завршетка пројекта "Обновом инфраструктуре до економског јачања заједница" /ЦЕСТА/, укупне вриједности око 2.100.000 КМ.
Добој - Фото: РТРС
ДобојФото: РТРС

Пројекат инфраструктурне обнове финансирао је УСАИД, уз учешће града Добоја и Католичке службе за помоћ са око 30 одсто.

"У оквиру ЦЕСТА спроведено је 26 пројеката обнове оштећене комуналне инфраструктуре који су идентификовани као кључни за нормализацију живота у домаћинствима погођенима поплавама у Маглају, Добоју, Добоју Југу, Шамцу и Домаљевцу и омогућавање економске стабилности", рекао је Дафи.

Де Силва је истакао да је задовољан завршетком заједничког пројекта чији корисници су одабрани на основу потреба са терена, те да су ангажовани људи који су и сами били угрожени поплавама.

Градоначелник Добоја Обрен Петровић навео је да је на подручју града спроведено 11 пројеката обнове инфраструктуре, као што је санација моста Баре-Костајница, обнова пумпне станице Луке, санација одводног система у Пољицу, обнова Ватрогасног дома, обнова домаћинстава и други пројекти.

"Захваљујемо међународној заједници, првенствено САД и ЕУ без чије подршке не би успјели реализовати ове пројекте у сарадњи са УНДП и Католичком службом за помоћ", нагласио је Петровић.

Он је појаснио да је град Добој суфинасирао пет пројеката, попут обнове моста у Љесковим Водама и моста на потоку Лијешањ у Костајници, те је 50 породица добило помоћ за обнову пољопривредне производње непосредно након поплава.

Петровић је изразио задовољство што ће и у наредном периоду бити настављена сарадња на обнови инфраструктуре, а као један од приоритета навео је проблем централног гријања у граду.

ЦЕСТА пројекат започет је у јулу 2014. године у вриједности 5.720.000 долара, с циљем помоћи домаћинствима погођенима поплавама у Маглају, Добоју, Добоју Југу, Шамцу и Шамцу.

Дафи и Де Силва посјетили су и федералну општину Добој Југ, која је у оквиру пројекта за потребе обнове инфраструктуре добила око 1.300.000 КМ.