latinica  ћирилица
09/02/2016 |  16:41 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

УО ЈРТС БиХ: Што прије усвојити нови модел наплате РТВ таксе (ВИДЕО)

На сједници Одбора система ЈРТС БиХ, која је одржана у Сарајеву, истакнуто је да се три јавна сервиса налазе у незавидној финансијској ситуацији и да их дјелимично охрабрује Одлука о продужењу наплате РТВ таксе путем телеком оператера до 30. јуна ове године.
Предајник РТРС-а - Фото: РТРС
Предајник РТРС-аФото: РТРС

Јединствен је став да је рок о продужењу наплате РТВ таксе овим путем кратак због чега се нови модел мора што хитније предложити надлежним службама на разматрање и примјену.

РТРС је припремио приједлог новог модела, по узору на неке европске земље гдје се обавеза плаћања таксе класификује као врста пореза.

Генерални директори РТРС-а, БХРТ-а и ФТВ-а су на данашњој сједници Одбора система, по питању регистрације мрежног оператера, а према закључку Савјета министара БиХ, дали приједлог да се формира Конзорциј три јавна сервиса, који би наступио као мрежни оператер.

Директори јавних РТВ сервиса су поздравили и иницијативу Владе ФБиХ о измјени Закона о Јавном РТВ систему БиХ како би се евентуално увео трећи модел наплате РТВ таксе, а коју би плаћали корисници дозвола за дистрибуцију аудиовизуелних медијских услуга и услуга радија.