latinica  ћирилица
09/02/2016 |  16:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Шеф обавјештајаца САД: Пријетња ИД и даље расте

Пријетња коју представља такозвана Исламска држава и даље расте, упркос војној акцији против џихадиста у самом срцу територије коју они контролишу, изјавио је данас директор америчке Националне обавјештајне агенције Џејмс Клапер.

Он је у годишњем извјештају америчком Конгресу о највећим пријетњама по САД истакао да је ИД "све способнија за управљање и подстицање напада на широк распон мета у читавом свијету", пренијела је агенција АП.

Он је додао и да исламистичко насиље представља све већу пријетњу по Сједињене Америчке Државе и да су најопаснији домаћи екстремисти из редова сунитских муслимана.

Ти "домаћи насилни екстремисти" би могли да нађу инспирацију у прошлогодишњем нападу на војну базу у Чатануги, у савезној држави Тенеси, као и нападу на центар за социјални рад у Сан Бернардину у Калифорнији.

На домаће екстремисте ће утицај имати и "високо софистицирани медији" Исламске државе", као и "појединци у САД и иностранству који примају директна наређења и конкретне упуте од чланова или лидера ИД", истакао је Клапер.

Коалиција на челу са САД помаже локалним снагама у Ираку и Сирији да се боре против џихадиста, гађајући из ваздуха њихове вође и нафтна постројења.

Клапер је, међутим, упозорио да пријетња коју представља ИД расте како се та група шири на Либију и гради глобалну мрежу терористичких ћелија, присталица и наоружаних група који им изражавају лојалност.

"ИД је постала надмоћна терористичка пријетња захваљујући свом самопроглашеном калифату у Сирији и Ираку, својим огранцима у другим земљама и својом све већом способношћу да управља и инспирише нападе на широки спектар мета у читавом свијету", истакао је шеф америчких обавјештајаца.