latinica  ћирилица
09/02/2016 |  17:01 | Аутор: AFP

ЕУ представља нови енергетски план

ЕУ представља нови енергетски план, који ће јој дати овлашћење да испита енергетске уговоре које су европске земље потписале са државама ван европског блока.

Еу се одлучила на овакав план усљед забринутости због превелике зависности Европе од руског гаса.

Званични Брисел жели да ојача своја правна средства, и то само годину дана пошто је покренуо кључну стратегију "енергетске уније" како би се осигурале испоруке за 28 земаља чланица ЕУ у случају ескалације тензија са Русијом због Украјине, оцјењује француска агенција Франс прес.

Евопски комесар за енергетику, Мигел Аријас Кањете, изјавио је касно синоћ да је циљ најновијег приједлога "једноставан, а то је да се спријече и ублаже потенцијалне негативне посљедице у случају кризе у снабдијевању гасом".

Европска унија већ води истрагу против руског Гаспрома због, како је саопштено, наметања неправедних цијена које крше трговинске прописе ЕУ.

Чланице ЕУ су у 2014. години од укупних потребних количина енергената увозом обезбиједиле 53 одсто, од чега трећину из Русије, при чему су поједине источне чланице Уније готово у потпуности зависне од руских енергената.

"Планом који ће данас представити, Европска комисија жели да унапред добије увид у енергетске уговоре који се склапају између чланица и нечланица ЕУ, како би процијенила да ли су они у складу са прописима ЕУ", изјавио је Кањете.

Тренутно, Комисија може да анализира уговоре тек пошто буду склопљени.

Званични Брисел, такође, жели приступ информацијама о комерцијалним уговорима потписаним између чланица ЕУ и одређене компаније, у случајевима гдје та компанија већ држи 40-процентни или већу удио на тржишту те земље, изјавио је један неименовани извор.

Према ријечима Кањетеа, овај план ће побољшати транспарентност, наводи Франс прес.