latinica  ћирилица
09/02/2016 |  18:07 | Аутор: sputniknews.com

Лавров: Изненађени смо подршком коју Њемачка пружа Турској

Москва је изненађена безусловном подршком коју Њемачка пружа Анкари, као и оптужбама да је Русија главни кривац за цјелокупну ситуацију са Сиријом, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров - Фото: AP
Сергеј ЛавровФото: AP

“Изненађени смо безусловном подршком коју је њемачка канцеларка Ангела Меркел пружила турским властима приликом њене посјете Анкари, при томе оптужујући Русију као главног кривца за сва дешавања у Сирији, те да бомбардовања утичу на пораст избјеглица“, рекао је он.

Притом, истакао је Лавров, ни ријеч није била изговорена о расту терористичке пријетње и о шверцу кроз турско–сиријску границу.

“Преко границе се у Сирију шаљу паре и оружје за наставак борби, док се у Турску допрема нафта“, прецизирао је Лавров.

Москва је предложила Вашингтону комплетан план за рјешавање сиријске кризе, рекао је Лавров и додао да америчке власти тренутно разматрају све те приједлоге.

“Иако не желим да откријем све детаље плана, морам истаћи да за разлику од америчких колега који само вичу како треба прекинути борбе у Сирији, ми износимо конкретне предлоге за рјешавање кризе“, рекао је Лавров и изразио наду да Москва неће морати дуго да чека на одговор Вашингтона.

Поред тога, истакао је руски министар, Москва од Вашингтона константно добија молбе за помоћ када је ријеч о кризама у Сирији и Украјини, иако је у исто вријеме оптужује за много тога што се догађа у тим земљама.

“Они се труде да наметну Москви одговорност за много тога што се дешава у Сирији и Украјини. Истовремено, они стално долазе код нас тражећи помоћ када је у питању рјешење за сиријску кризу“, рекао је Лавров.

Руководство НАТО–а и многих европских земаља преувеличавају мит о руској пријетњи, изјавио је Лавров.

“Челници Сјеверноатлантске алијансе, као и читавог низа западних земаља, поготову Велике Британије, Скандинавије и наших сусједа из Прибалтика, раздувавају мит о руској пријетњи и о плановима Русије да нападне Шведску или неке од земаља у нашем окружењу“, рекао је он.

Упркос тим оптужбама, Русија и даље осјећа велику подршку многих свјетских земаља, рекао је он и додао да главни проблем представљају медији који шире западну тачку гледишта.