latinica  ћирилица
09/02/2016 |  18:18 ⇒ 18:18 | Аутор: vecernjenovosti

Бране ћерке од порно-монтажа на фејсбуку!

Фотографије ученица основних школа у Лесковцу злоупотријебљене на интернету. Родитељи кренули у рат са хакерима, сами скидају непримјерени садржај.
Интернет - Фото: илустрација
ИнтернетФото: илустрација

Родитељи у Лесковцу принуђени су да воде интернет-рат с хакерима који фотографије њихове дјеце злоупотребљавају за порнографију! Монтиране слике ученица основних школа из овог града освануле су на фејсбук и инстаграм налозима непознатих администратора. Полиција, још увијек, није у могућности да ријеши овакве случајеве, па очајни родитељи сами "скидају" непримјерен садржај са друштвених мрежа.

Рат са интернет-преступницима почео је током викенда, када се на једном инстаграм-налогу појавила измонтирана фотографија лица дјевојчице са голом задњицом и полним органом непознате женске особе. У коментару је објављено пуно име и презиме малољетнице, уз непристојан садржај.

- Моје дјете нема налоге ни на "Фејсбуку" ни на "Инстаграму", али је њена фотографија украдена са заједничке школске слике - испричала нам је потресена мајка ове ученице. - Када нам је ћерка испричала шта се догодило, све смо одмах пријавили полицији. Доставили смо и преписку међу вршњацима, из које се може закључити да је то учинио њен школски друг. Према нашим информацијама, он је то и признао пред полицајцима.

Званична полицијска истрага још увек траје, па како би заштитила своје дете, очајна мајка морала је да узме ствар у своје руке. Она је, с пријатељима и осталим родитељима, учесталим пријавама администрацији "Инстаграма" успела да уклони овај садржај. Проблем је, међутим, у томе што се он после два дана поново појавио на интернету.

Готово сви налози на којима се монтирају слике дјевојчица из Лесковца с тијелима непозанатих разголићених жена у свом имену садрже ријеч трачара. Иначе, од почетка године два оваква случаја пријављена су полицији, а према незваничним информацијама, у једном је откривен и починилац.

Из лесковачког Вишег јавног тужилаштва тврде да су током прошле године имали једну пријаву за такво кривично дјело, док их у претходне двије године није било.

- У јануару су нам стигле двије такве пријаве из различитих школа - објаснили су у Тужилаштву. - Поступање у предметима малољетничке делинквенције је хитне природе и тако се ради у свим случајевима.

У Министарству просвете кажу да случај из Лесковца, нажалост, није усамљен и да је вршњачко насиље на интернету све учесталије.

- Проблем је у томе што ниједна институција још нема довољно ингеренција да реагује у таквим ситуацијама, али и то што је поставка садржаја на интернету толика слободна и брза да ју је тешко контролисати - објашњава Биљана Лајевић из Министарства просвете. - Зато апелујемо и на школе и на родитеље и на саму дјецу да строго воде рачуна о томе какве фотографије објављују на друштвеним мрежама.

Она каже да је доста основних и средњих школа увело правило да се, прије објаве слика својих ученика на интернету, обавезно консултује са родитељима.

-Посљедице да насиље на интернету може да остави озбиљне посљедице по дијете, потврђују и у Савјетовалишту за младе лесковачког дома здравља.

- Зато је важна реакција одраслих из најближе околине - каже мр Ивана Станковић, психолог и координатор Савјетовалишта. Правилна реакција треба да пружи стабилност дјетету и увјерење да није одбачено јер се дјеца изложена вршњачком насиљу највише плаше баш тога.