latinica  ћирилица
09/02/2016 |  19:12 ⇒ 23:07 | Аутор: РТРС

Савјет министара БиХ усвојио механизам координације

Савјет министара БиХ усвојио је на једној од претходних сједница одлуку о систему координације процеса европских интеграција у Босни и Херцеговини, потврђено је за ФТВ.
Сједница Савјета министара БиХ - Фото: РТРС
Сједница Савјета министара БиХФото: РТРС

То је један од два главна услова да би апликација за чланство БиХ у Европској унији била кредибилна. Други је адаптација Споразума о стабилизацији и придруживању, о чему се већ воде преговори са Европском унијом.

Претходно, сарајевски портал Кликс је објавио да је Савјет министара на сједници 26. јануара 2016. године усвојио Одлуку о систему координације процеса европских интеграција у БиХ.

Тај портал наводи да је, поједностављено, Савјет министара усвојио механизам координације који је један од два главна услова да би апликација за чланство БиХ у ЕУ била кредибилна.

Други услов је адаптација Споразума о стабилизацији и придируживању о чему се већ воде преговори са ЕУ. На данашњој сједници Савјет министара усвојио је преговарачку позицију БиХ, а наставак преговора заказан је за 16. фебруар.

Међутим, Кликс наводи да остаје нејасно зашто јавност није обавијештена да је усвојен механизам координације. Наиме, у Службеном листу се наводи да је механизам координације усвојен на сједници одржаној 26. јануара, али јавност прије овог није обавијештена да је Савјет министара тог дана уопште одржао сједницу.

На званичној страници Савјета министара БиХ наводи се да је у јануару одржано пет сједница, али ни једна од њих није била 26. јануар.

Цијела одлука, тј. механизам координације објављена је у Службеном листу БиХ и можете је прочитати овдје.

Како је најављено, предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић ће сутра на конференцији за медије у Сарајеву саопштити детаље у вези са механизмом координације, о чему је одлука објављена у Службеном гласнику БиХ.