latinica  ћирилица
09/02/2016 |  19:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Француска: Ванредно стање продужено до маја

Француски Сенат одобрио је данас великом већином гласова продужетак ванредног стања у трајању од три мјесеца, које је уведено након терористичких напада у Паризу у новембру у којима је убијено 130 људи.

Горњи дом парламента, са 316 гласова "за" и 28 гласова против, подржао је продужетак ове мјере до краја маја, а Национална скупштина требало би исто да учини сљедећег уторка, пренио је АФП.

Законом о ванредном стању, који датира из 1955. а измијењен је у новембру, дата су већа овлашћења полицији, укинута потреба за налогом у случају претреса, уведена забрана окупљања, као и кућни притвор за осумњичене.

Ванредно стање је уведено извршним декретом након терористичких напада 13. новембра, а затим га је парламент продужио до 26. фебруара.

Посланици треба да се изјасне и о контроверзној мјери одузимања француског држављанства, особама са двојним држављанством, које су осуђене за тероризам.

Француска Лига за људска права указала је да мали број претреса који су спроведени под ванредним стањем на снази од новембра довео до истрага везаних за тероризам.

Према подацима објављеним у уторак, спроведено је 3.336 претреса, од којих је само 28 резултирало таквим истрагама.