latinica  ћирилица
09/02/2016 |  19:46 | Аутор: sputniknews.com

Папа Фрањо: Само Путин штити хришћане широм свијета

Предстојећи сусрет папе Фрање и руског патријарха Кирила не само да ће бити историјски вјерски догађај, од њега велику корист могу да имају хришћани широм свијета, пише француски лист „Журнал д`диманш“.
Путин и папа Фрањо (photo: Twitter @Crux, arhiv) -
Путин и папа Фрањо (photo: Twitter @Crux, arhiv)

У покушају да одбрани хришћане на Блиском истоку и другим дијеловима свијета гдје су прогоњени, папа Фрања жели да затражи помоћ од руског предсједника Владимира Путина.

Према папи Фрањи, Путин је „једини са којим католичка црква може да се уједини у одбрани хришћана на истоку“.

„Важно је да се придружимо напорима Русије да би сачували хришћанство у свим дијеловима свијета где је угрожено“, рекао је папа Фрањо, преноси „Журнал д‘ диманш“.

Папа Фрањо се нада да ће уз Путинову помоћ допријети до сиријског предсједника Башара ел Асада, иранског лидера Хасан Роханија, па чак и кинеских власти и разрадити план за помоћ хришћанима на овим просторима.

Пекинг и Ватикан никада нису имали званичне дипломатске односе, али је папа за француски лист изјавио да се нада да ће ускоро доћи до контакта.

Папа Фрањо ће се састати руским патријархом Кирилом у петак, 12. фебруара. Биће то први сусрет поглавара двије цркве које су се разишле расколом 1054. године.

Састанак ће се одржати на Куби, на аеродрому у Хавани, гдје ће папа Фрањо и патријарх Кирил разговарати, а касније потписати заједничку изјаву.