latinica  ћирилица
09/02/2016 |  20:01 | Аутор: Jutarnji list

Америка у страху, обавјештајци најавили напад ИС у овој години

Високорангирани амерички обавјештајац у уторак је рекао како ће ИСИС ове године највјеројатније покушати напасти САД на њиховом територију те да група у ту сврху инфилтрира терористе међу избјеглице из Сирије, пише Си-Ен-Ен.

James Clapper, шеф америчке обавјештајне заједнице, процијенио је да су насилни екстремисти активни у 40-ак свјетских земаља те да за њих тренутно постоји више уточишта него икада прије у повијести. Нагласио је да су ИСИС и његових осам подружница пријетња број 1 за националну сигурност САД-а те да џихадисти искориштавају егзодус избјеглица из Сирије како би инфилтрирали своје људе међу њих.

- Они су врло вјешти у кривотворењу пасоша те се могу кретати и као легитимни путници - рекао је Clapper пред Одбором за војне службе Америчког сената те додао:

- Вјеројатно ће покушати с новим нападима у Еуропи, као и нападима на САД у 2016. години.

Испитивање пред Сенатом било је својеврсни наставак објаве обавјештајног извјештаја под називом "Оцјена пријетњи из свијета од стране Америчке обавјештајне заједнице". У извјештају стоји да је у 2015. у САД-у ухапшено око шездесет особа повезаних с ИСИС-ом те да је у Сирију од 2012. отпутовало 36 500 страних бораца, од чега 6500 из западних земаља.

Иако се ИСИС сматра примарном пријетњом, Clapper је додао да би се и групе повезане с ал-Каидом могле показати као опасне, поготово њихова бранша у Јемену те сиријска ал-Нусра.