latinica  ћирилица
09/02/2016 |  20:25 | Аутор: sputniknews.com

Чуркин: Борбу против ИД треба дићи на други ниво

Борбу свјетске заједнице против терористичке организације ИД треба дићи на потпуно нов ниво, изјавио је стални представник Русије при Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин.

“Највећи проблем у свјетској политици ствара константан раст пријетње од тероризма. ДАЕШ, Ал Каида и друге терористичке организације су пустиле дубоко корјење у Сирији и Ираку, а у посљедње вријеме су повећали присуство и у Либији и Авганистану“, рекао је он.

Чуркин је рат у Сирији оцијенио као највећи војни сукоб који је задесио свијет од Другог свјетског рата у којем су милиони људи остали без крова над главом и неопходно је учинити све како би та ситуација била разрјешена.

“Патње становништва користе се као адут у политичким играма. Међутим, није у реду потцјењивати размјере трагедије са којом су се суочили грађани Сирије. У питању је права трагедија“, рекао је Чуркин.

Према ријечима руског дипломате, како би било ријешено питање Сирије неопходно је пронаћи политичко рјешење и прекинути војна дејства, а Уједињене нације улажу веома пуно напора како би се то и догодило.

Говорећи о односима Турске и Русије, Чуркин је позвао Савјет безбједности да трезвено и одмјерено оцијени оптужбе Турске о нарушавању ваздушног простора руских авиона.

“Амбасада Русије није добила одговор Министарства иностраних послова Турске након што је тражила да им буде прослијеђена информација о нарушавању ваздушног простора. Протестна нота у којој се наводе координате инцидента није довољна да се докаже да је Анкара у праву“, закључио је он.