latinica  ћирилица
09/02/2016 |  21:33 | Аутор: СРНА

Могући нови напади ИД у Европи и САД

"Исламска држава" извешће додатне нападе у Европи и САД ове године јер група и даље јача у дијеловима Сирије и Ирака, рекао је директор обавјештајне службе америчког Министарства одбране генерал Винсент Стјуарт.
ИД, џихадисти (фото: jihadwatch.org) -
ИД, џихадисти (фото: jihadwatch.org)

"Као што су напади у Паризу показали, 'Исламска држава' је постала најважнија безбједносна пријетња за САД и наше савезнике. Ова група ће највјероватније извести или покушати да изведе додатне нападе у Европи и у САД ове године", рекао је он пред Комисијом Сената за оружане снаге.

Он је додао да је "Исламска држава" прошле године успјела да остане у областима које контролише у Сирији и Ираку и да се глобално прошири.

"Страни борци или страни кадар представљају језгро њихових ударних способности, а велики број западних џихадиста у Ираку и Сирији представљаће пријетњу за западне службе безбједности", рекао је Стјуарт, преноси "Спутњик".

У међувремену, лист "Дејли мејл" објавио је, позивајући се на неименоване обавјештајне изворе, да је око 60 џихадиста било распоређено широм Европе уочи напада у Паризу у новембру прошле године и да су планирали велики број крвавих акција.

Извори наводе да су мете били градови Париз, Лондон и Берлин, као и једно густо насељено подручје у Белгији.

Лист пише да су западне обавјештајне службе забринуте да би "Исламска држава" могла наредних мјесеци да покуша да изведе чак и веће нападе од оних у Паризу.

Обавјештајни извори наводе да су постојале индиције о могућем нападу прије масакра у Паризу, али то су биле расцјепкане, непоуздане информације, које је било веома тешко верификовати.