latinica  ћирилица
09/02/2016 |  21:42 | Аутор: klix.ba

ФТВ: На територији ИД живи и 70 дјеце из БиХ

Према подацима које је објавила Федерална телевизија, на територији под контролом ИДИЛ-а тренутно борави и већи број дјеце из БиХ.

За сада нема званичних података да ли су се бх. власти бавиле одвођењем дјеце на ово ратиште, али према доступним подацима на територији коју контролише ИДИЛ тренутно живи 29 брачних парова са укупно 70 дјеце.

Амир Селимовић је одвео петомјесечну бебу коју је добио у браку са Мелихом Делић. Он је упутио позив да и други своју дјецу доведу на териториј под контролом ИДИЛ-а.

Међу бх. дјецом који су отишли на ово ратиште је и Зубејр Имшировић који је имао само 16 година кад је погинуо борећи се у редовима ИДИЛ-а. Њега су са малољетном сестром у Сирију одвели отац Мухарем и мајка Едина у фебруару прошле године.

Џевад и Фата Хоџић из Горње Маоче у Сирију су одвели троје малољетне дјеце. Једна од познатијих бх. породица у Сирији је и она Амира Џинића који потјече из мјеста Ошве код Маглаја. Он је у Сирији са супругом Емиром и деветеро дјеце, а најмлађа кћерка није имала ни годину дана када су јој родитељи дошли у Сирију док је најстарији Амар био пунољетан те се одмах прикључио ИДИЛ-у.

Заједно с њим је у редовима ИДИЛ-а борио се и 16-годишњи Хамза, којег је на ратиште одвео очух Емир Алишић заједно са комплетном породицом (супругу и двоје дјеце те двоје дјеце из супругиног претходног брака).

И Един Печенковић је у Сирију отишао са малољетним синовима који су се прикључили ИДИЛ-у. И Сеид Чолић је цијелу породицу одвео у Сирију гдје је погинуо.

Сеад Захировић из Доњег Вакуфа у Сирију је одвео петеро дјеце старости између 10 и 18 година.

Већина одлазака са породицама и дјецом биљежи се у 2014. години. Такође, није познато шта се десило са породицама оних који су погинули у Сирији.