latinica  ћирилица
10/02/2016 |  07:35 ⇒ 11/02/2016 | 07:38 | Аутор: СРНА

НСРС о Приједлогу закона о сузбијању корупције (ВИДЕО)

Сједница Народне скупштине Републике Српске, на којој посланици расправљају о Нацрту закона о локалној самоуправи, прекинута је вечерас због недостатка кворума.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

21.15 ... Сједница ће бити настављена сутра расправом о наведеном закону, а посланици ће разматрати и Нацрт закона о службеницима и намјештеницима у органима јединице локалне самоуправе.

Посланици ће разматрати и Нацрт закона о позоришној дјелатности, те Нацрт закона о измјенама Закона о електронском пословању. О апсолвираним тачкама дневног реда посланици би требало да се сутра изјасне.

Наставак сједнице је заказан за 10.00 часова.

20.19... Посланик ДНС-а Споменка Стевановић сматра да би у Нацрту закона о локалној самоуправи РС требало одредити да, умјесто Владе Српске, Народна скупштина буде та која распушта локалну скупштину. Навела је да има дилему да ли услови за оснивање града треба да се налазе у овом или у Закону територијалној организацији Српске, додајући да би требало дефинисати и услове за успостављање нових општина.

Посланик СНСД-а Бојан Видић рекао је да је добро што је регулисано питање сарадње јединица локалне самоуправе, за разлику од садашње праксе којим се то ради аd hoc.

Посланик СНСД-а Душица Савић рекла је да је овим законом предвиђено да мјесну заједницу формира локална скупштина, али да мјесна заједница нема статус правног лица. Према њеним ријечима, ту има аргумената "за", због злоупотреба којих је било, али би требало и сагледати које је рјешење оптимално.

Посланик СДС-а Симуна Жакула сматра да је то закон којим се настоје дисциплиновати општине, ускратити њене надлежности и да је у супротности са Изборним законом БиХ. Она сматра да ће током јавне расправе представници локалних заједница дати приједлоге за квалитетним рјешењима у овој области.

Посланик НДП-а Крсто Јандрић сматра да локалним заједницама треба дати већа права и обавезе и да се он залаже за већу децентрализацију, као и да мјесне заједнице требају имати статус правног лица.

19.00... Министарка управе и локалне самоуправе изјавила је да је Нацртом закона о локалној самоуправи Влади остављена могућност распуштања локалне скупштине, те именовање и рад привремених органа. Образлажући тај акт на НСРС, навела је да Влада може распустити скупштину локалне заједнице уколико се скупштина локалне заједнице не конституише у року од 60 дана од дана потврде резултата избора.

Решићева је додала да се локална скупштина може распустити и уколико у законом одређеном року не буде донесен буџет, као и уколико не одржи сједницу скупштине дуже од три мјесеца.

Она је рекла да је дефинисана и примопредаја дужности између новоизабраног и разријешеног руководства локалне власти, као и дефинисање момента када одборник ступа у своја права и дужност, дефинисање мандата замјеника начелника/градоначелника.

Решићева је додала и да је овим актом уведен и критеријум за максималан број запослених у јединицама локалне управе, а и дат је цјеловит оквир сарадње јединица локалне самоуправе.

18.28...  Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о регистрацији пословних субјеката у Републици Српској предвиђен је ефикаснији и јефтинији поступак ликвидације пословних субјеката по службеној дужности који нису ускладили правну форму са законом о привредним друштвима.

"Поступак ликвидације се врши на начин да се рјешење о покретању овог поступка не објављује у Службеном гласнику Републике Српске већ само на огласној табли и интернет страници Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге“, прецизирано је у наведеном закону, који је размотрила НСРС. Законским рјешењима предвиђене су техничке исправке важећег закона, ради ефикасније примјене и комуникације институција које су надлежне за примјену овог закона, наводи се у образложењу законских рјешења.

Народни посалници су размотрили и Нацрт закона о систему интерних финансијских контрола у јавном сектору Републике Српске, а ова материја до сада је била уређена Законом о интерној ревизији у јавном сектору Републике Српске.

17.49...  Министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић изјавила је да су Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о републичкој управи извршене допуне, измјене и терминолошко усклађивање надлежности органа управе.

Образлажући овај приједлог закона на сједници НСРС, Решићева је рекла да се њиме из одредби брише Републичка дирекција за цивилну ваздушну пловидбу.

У разлозима за доношење овог закона наводи се потреба хармонизације закона о републичкој управи у смислу дјелокруга послова републичких органа управе са другим прописима, као и да се прецизирају поједине одредбе важећег закона.

17.17...  Сједница НСРС настављена је након редовне паузе разматрањем Приједлога закона о превозу опасних материја.

15.07..  Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да је циљ Приједлога закона о превозу опасних материја омогућавање њиховог безбједног превоза да би се заштитили грађани, имовина и животна средина.

Он је, образлажући овај акт на сједници Народне скупштине Српске, рекао да је Приједлог закона о превозу опасних материја усклађен са законодавством ЕУ и уређује услове за превоз опасних материја, те побољшава постојећа законска рјешења у овој области.

Лукач је навео да се предложеним законским рјешењима успоставља оквир за безбједније обављање дјелатности превоза опасних материја у друмском и жељезничком саобраћају, те на унутрашњим пловним путевима.

15.01... Министар правде Републике Српске Антон Касиповић истакао је да се Приједлогом закона о сузбијању корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала неће ријешити проблем корупције и да сет закона мора пратити ову област.

Касиповић је нагласио да су Влада Републике Српске и Министарство правде формирали радну групу која би требало да сачинити нови кривични закон Републике Српске.

"То ће подразумијевати и неопходне промјене овог закона, као и усвајање закона о звиждачима", рекао је Касиповић у Народној скупштини Републике Српске у завршној ријечи о наведеном приједлогу закона.

Он је оцијенио да је тренута политичка ситуација заоштрена и да је вријеме у коме се посланици изјашњавају о наведеном законском рјешењу деликатно.

"Међутим, ми због свега овога не можемо одустати од усвајања закона. О наведеном приједлогу закона нисам разговарао ни са једним политичким ауторитетом, али са стручњацима јесам", додао је Касиповић.

Он је подсјетио да је у НСРС у расправи о нацрту наведеног закона, предлагао да два скупштинска одбора организују стручну расправу, што је одбијено.

"Да је организована стручна расправа, могуће је да би нека од рјешења била квалитетнија. Нико се није одазвао ни на јавну расправу коју је организовало Министарство правде", каже Касиповић.

Он вјерује да треба мијењати Закон о Високом судском и тужилачком савјету БиХ и наводи да се Приједлогом закона о сузбијању корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала не може вршити притисак на повратнике, јер је процесни. 

13.35... Посланик СНСД-а у НСРС Милан Ковач сматра да Приједлог закона о сузбијању корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала није идеалан, али да се њиме може смањити стопа привредног криминалитета.

Он је додао да опозиција не говори о суштини наведеног закона, већ Народну скупштину Републике Српске користе као политичку арену, односно за припрему за предстојеће локалне изборе.

Посланик СДС-а Миладин Станић поновио је став опозиције да се наведеним приједлогом закона жели да врши политички прогон неистомишљеник и позвао посланике да не гласају за овај приједлог.

Шеф Клуба посланика ПДП-а Мирослав Брчкало сматра да је приједлог закона споран, јер је противан другим законским рјешењима у Српској.

11.50...  Посланик СДС-а у НСРС Недељко Гламочак оцијенио да је у Приједлогу закона о сузбијању корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала "свјесно избјегнуто" дефинисање појма организованог криминала и какве елементе има.

Посланик ПДП-а Перица Бундало тврди да Приједлог закона о сузбијању корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала има много нејасноћа које могу бити злоупотријебљење. Сматра да наведени Приједлог закона може нарушити одрживост Кривичног закона и Закона о кривичном поступку, те да због тога мора бити повучен из скупштинске процедуре.

Посланик коалиције Домовина Недим Чивић најавио је да ће, уколико наведени закон буде усвојен у предложеном тексту, затражити оцјену уставности и заштиту виталног националног интереса.

Приједлогом закона о сузбијању корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала уређује се оснивање, организација и надлежност посебних организационих јединица тужилаштва, суда и других органа у Републици Српској.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић истакао је да се предложеним законским рјешењима уређују овлашћења службених лица и услови, због ефикасног откривања и кривичног гоњења, те суђења учиниоцима кривичних дјела.

- Предвиђено је оснивање посебног одјељења за борбу против корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала, које ће бити независно, а радиће у оквиру Републичког тужилаштва Републике Српске - рекао је Касиповић образлажући законска рјешења у Народној скупштини Републике Српске.

Он је нагласио да би ступањем на снагу овог закона престало са радом Посебно тужилаштво за сузбијање организованог и најтежих облика привредног криминала, односно Специјално тужилаштво основано при Окружном тужилаштву Бањалука.

Према његовим ријечима, дефинисано је да посебним одјељењем тужилаштва руководи специјални тужилац који се именује по прописима и поступку, као и замјеник главног републичког тужиоца Републике Српске.

Касиповић је навео да је Посебно одјељење тужилаштва надлежно на цијелој територији Републике Српске за спровођење истражних радњи и кривично гоњење.

Он каже да би према предложеном закону у оквиру Посебног одјељења тужилаштва требало да буде основана јединица за истраге и безбједност, коју чине начелник и тужилачки истражиоци.

Посланици опозиције у Народној скупштини Републике Српске сматрају да је због неусаглашености са осталим законима, али и због могућег прогона политичких противника, наведено законско рјешење потребно повући из скупштинске процедуре.

Јуче су посланици размотрили Приједлог закона о стечају који би, између осталог, требало да омогући увођење поступка реструктуирања предузећа, али и кажњавање директора који не покрену стечај на вријеме.