latinica  ћирилица
10/02/2016 |  08:08 ⇒ 13:25 | Аутор: Б92

Љекари Нигерије: Окороча и Тачи трговали органима

Асоцијација љекара Нигерије оптужила је нигеријског милијардера Рочаса Окорочу да је са Хашимом Тачијем и званичницима Турске и Хрватске трговао органима.
Хашим Тачи - Фото: REUTERS
Хашим ТачиФото: REUTERS

Како преноси “Блиц“, предсједник асоцијације Филип Нџеманзе говорио је о томе на хитном састанку који је организован у Оверију, главном граду нигеријске савезне државе Имо, чији је гувернер Окороча.

"Први пут у историји једна влада учествује у трговини органима. Влада државе Имо користи медицинске институције како би омогућила трговину људима", тврди Нџеманзе.

Предсједник асоцијације нигеријских љекара говорио је о недавним путовањима гувернера Окороче у Турску, на самопроглашено Косово, у Хрватску, у Јужну Африку и у азијске земље, преноси "Блиц".

"Имамо посла са међународном мрежом на челу са Рочасом Окорочом у Нигерији. Бивши премијер самопроглашеног Косова Хашим Тачи, који је на челу трговине органима у Европи, његов је пријатељ", рекао је Нџеманзе.

Владина канцеларија је саопштила да су те оптужбе "стара прича којом су се бавиле нигеријске безбједносне службе", наводи РТС.

Још се наводи да је Окороча посетио Приштину у марту 2012. године када се састао са тадашњим Тачијевим замјеником Беџетом Паколијем и министром трговине Мимозом Кусари Лјиљом.