latinica  ћирилица
10/02/2016 |  08:34 | Аутор: sputniknews.com

УН: Главни извор финансија ИД, нелегална трговина нафтом

Главни извор финансија терористичке организације ИД и даље је илегална трговина нафтом упркос резолуцији коју је недавно усвојио Савјет безбједности Уједињених нација, изјавио је замјеник генералног секретара УН за политичка питања Џефри Фелтман.
Савет безбедности УН пооштрава санкције Северној Кореји(фото:AP, John Minchillo) -
Савет безбедности УН пооштрава санкције Северној Кореји(фото:AP, John Minchillo)

Он је наступајући на сједници Савјета безбједности, међутим, рекао да УН не може провјери доказне материјале које су поједине земље представиле како би се показали нелегални путеви трговине нафтом.

“Опречне информације у тим материјалима компликују посао како би се утврдиле прецизне трасе којима се илегално тргује нафтом“, рекао је он.


Истовремено, истакао је Фелтман, ИД изузетно брзо и ефикасно мобилише огромне количине ресурса.

“Главни извори финансија су свакако нафта и природни ресурси, међутим ту су и порези који се сакупљају на територији коју контролише, крађа археолошких налазишта, донације, киднаповања и друге финансијске шеме преко интернета“, навео је он.

Према ријечима Фелтмана, од како се учврстио у Ираку и Сирији ИД је почео да шири свој утицај и на друге земље региона, чиме остварује велику добит, а годишњи прилив ноца само од нафте износи око 500 милиона долара.

Савет безбједности УН је 17. децембра усвојио резолуцију о појачавању борбе против финансирања терористичких организација, коју су припремиле Русија и САД. Тп значи да је Савјет безбједности прогласио ИД пријетњом међународном миру и безбједности, тако да су све државе у обавези да испуњавају мере прописане у документу.