latinica  ћирилица
10/02/2016 |  08:43 | Аутор: Б92

Варуфакис: Рјешења за ЕУ – демократија или распад

Бивши министар финансија Грчке Јанис Варуфакис истакао да је да су једина два рјешења за Европску унију стварно увођење демократије или дезинтеграција.
Јанис Варуфакис - Фото: AP
Јанис ВаруфакисФото: AP

Он је то истакао уочи представљања свог паневропског политичког покрета којим жели да утиче на то да се смањи национализација јавних политика у чланицама ЕУ.

Према његовим ријечима, спектакуларни неуспјех Европске уније да спроведе јавне политике по питању економије и избјеглица су удаљиле земље чланице и вратиле их национализму.

“Европска унија се распада и то ради веома брзо. Процес деполитизације срца Европе, њених институција траје већ деценијама. Систем који је требало да буде бирократски и технократски је прерастао у ауторитаризам“, навео је Варуфакис.

Он каже да је вријеме да се демос (народ) врати у демократију, а тренутно стање у ЕУ је оцијенио као постмодернистичку верзију &рсqуо;30. година прошлог вијека.

Упозорио је да се чланице ЕУ не смију вратити у стање индивидуалних националних држава и навео да треба спријечити градњу нових зидова.