latinica  ћирилица
10/02/2016 |  09:00 | Аутор: СРНА

Богданић: Са Свјетском банком рјешавамо дуг у здравству

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић изјавио је да ће Влада покушати да посредством Свјетске банке санира укупан директни дуг здравствених установа у Српској, који је закључно с прошлом годином премашио 513 милиона КМ.
Драган Богданић - Фото: РТРС
Драган БогданићФото: РТРС

Богданић је нагласио да је Свјетска банка исказала интерес да се укључи у санирање буџета, а да је Српска тражила да то буде санирање здравства.

"С друге стране, мислим да смо и у Реформској агенди тражили увођење акциза на одређене производе за више прихода. Мислимо да ћемо и с увођењем трезорског система увести рационализацију и у будућности не правити овакав дефицит", рекао је Богданић за "Независне новине".

Према његовим ријечима, трезорски начин финансирања требало би да заживи већ ове године, што ће без сумње донијети уштеде јер подразумијева намјенско и планско трошење новца, без могућности преусмјеравања средстава.

Говорећи о иницијативи да се средства од акциза на дуван преусмјере у здравствени систем, Богданић сматра да ће се сви у БиХ прије или касније морати за то опредијелити јер је, како је навео, исти износ дуговања универзитетско-клиничких центара у Сарајеву и Бањалуци, односно у болницама у Бихаћу и Источном Сарајеву.

Министар здравља Српске рекао је да у оквиру реконструкције Универзитетског клиничког центра Републике Српске има довољно средстава за уређење Гинекологије и Педијатрије.

Богданић је навео и да је Влада донијела одлуку о градњи болнице у Источном Сарајеву, те да су нетачне и злураде све спекулације да је Влада оставила или занемарила сарајевско-романијску регију.