latinica  ћирилица
10/02/2016 |  09:21 | Аутор: sputniknews.com

Лавров: Тајни преговори Турске и Исламске државе

Турска и Исламска држава преговарају у тајности и разматрају нове начине кријумчарења, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (фото: © Sputnik/ Valeriy Melnikov) -
Сергеј Лавров (фото: © Sputnik/ Valeriy Melnikov)

"Постоје индиције да руководство Исламске државе одржава тајне контакте са турским званичницима", рекао је Лавров у интервјуу за лист "Московски комсомолец".

Лавров је навео да они "разматрају алтернативне опције у тренутним околностима када су ваздушни удари наших снага озбиљно ограничили могућности традиционалних рута кријумчарења", пренео је Тасс.

"Веома смо забринути због порука које константно долазе јавно и преко приватних канала да Турска планира, или је можда већ почела, да полаже право на дијелове сиријске територије под изговором да тамо подиже кампове, гдје се скупљају сиријске избјеглице јер им није дозовољено да пређу турску границу", казао је Лавров.

Турска стално говори о формирању безбједносне зоне на сиријској територији, ослобођену од Исламске државе, рекао је Лавров, додајући да је, према руским информацијама, Анкара већ то питање разматрала у НАТО.

"То ће, наравно, представљати кршење свих принципа међународног права и значајно довести до ескалације", истакао је Лавров.