latinica  ћирилица
10/02/2016 |  11:03 ⇒ 11:03 | Аутор: СРНА

Неосноване и неприхватљиве изјаве Керија о страдању цивила

Недавне изјаве америчког државног секретара Џона Керија о наводној погибији цивила у руским ваздушним ударима у Сирији су неосноване и неприхватљиве, изјавила је данас портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова (фото: © Sputnik/ Евгения Новоженина) -
Марија Захарова (фото: © Sputnik/ Евгения Новоженина)

Она је рекла да такве изјаве подсјећају на добро орекстровану кампању и да их одмах преузимају и преносе амерички медији, што за посљедицу има неку врсту хистерије, пренио је "Спутњик".

"Такве изјаве су неодговорне, пошто је амерички државни секретар веома добро информисана особа и зна шта се дешава на терену. Поред тога, Русија је увијек отворена у вези са презентацијом података о својим ваздушним ударима", рекла је Захарова на редовној конференцији за новинаре.

Она је рекла да нема доказа за тврдње да је Русија користила у Сирији ненавођену муницију и тиме изазвала страдање цивила и подсјетила да те тврдње стижу од оних који су та средства користили током бомбардовања Србије.

На питање о евентуалним преговорима Анкаре и Москве, Захарова је одговорила да Турска покушава да пребаци сву одговорност на Русију и избјегава да преузме одговорност за обарање руског авиона у Сирији.

Захрова је представила план о одржавању састанка о Сирији и напоменула да на њему треба да учествују и Курди из те земље.

Састанак Међународне групе за подршку Сирији заказан је за 11. фебруар у Минхену.

Захарова је коментарисала и недавне наводе да су активности руског ваздухопловства пореметили мировне преговоре у Женеви и рекла да је то апсолутна лаж и дезинформација.