latinica  ћирилица
10/02/2016 |  13:08 ⇒ 13:46 | Аутор: СРНА

Страначки избори у САД - буђење сиромашних и преплашених

Американци су све незадовољнији чињеницом да им богати одређују судбину, а, истовремено, зазиру од тероризма, па све више гласова дају "демократском социјалисти" Бернију Сандерсу и конзервативном десничару Доналду Трампу.

Сандерс и Трамп убједљиво су поразили своје противкандидате на страначким изборима у савезној држави Њу Хемпшир.

Берни Сандерс "уништио" је Хилари Клинтон оптужбама да се њена политика заснива на великим донацијама разних компанија и интересних лобија.

Трамп се, с друге стране, обраћа обичном "испрепаданом" Американцу, коме је од чињенице да је сам Трамп милијардер много важније то што се залаже за затварање граница пред мигрантима.

Сенатор из Вермонта Берни Сандерс усредсређен  је на своју кампању на анти-естаблишментску поруку да институције и Бијела кућа не треба да буду мјесто за уплив Вол стрита и других интересних лобија и групација.

Сандерс је у Ајови претходно изгубио у "фото финишу", али је у Њу Хемпширу добио 60 одсто гласова, док је његова противница Хилари Клинтон освојила тек 38,4 одсто.

Оно што може да забрине разне корпорације које отворно подржавају Клинтонову јесте чињеница да је Сандерс имао више гласова у свакој демографској групи о којој постоје подаци.

За њега је гласало 55 одсто жена и 66 одсто мушкараца. Сандерс је добио 83 одсто гласова међу гласачима млађим од 29 година, 66 одсто од особа између 30 и 40 година и 53 одсто гласова у старосној групи између 45 и 64 године.

Једине двије групе у којима је Клинтонова побиједила су бирачи старији од 65 година и они који зарађују више од 200.000 долара годишње.

Републикански кандидат Доналд Трамп узео је гласове бројних републиканаца и независних гласача "играјући" на њихов страх.

Гласачи забринути због илегалних миграната, неизбјежне економске кризе и терористичких напада на америчком тлу, највише су гласали за Трампа.

Слоган њихове кампање гласи: "Учинићемо Америку поново великом", а он поручује да ће САД, кад постане предсједник, "побиједити Кину и Јапан".

"Побиједићемо Мексико трговином. Побиједићемо сваку државу која свакодневно узима наш новац", поручује Трамп бирачима и посебно најављује заустављање илегалне миграције.

"Изградићемо зид. Вјеровали или не, то уопште није тако тешко", обећава Трамп који тврди да ће бити "најбољи предсједник за запошљавање кога је Бог икад створио"