latinica  ћирилица
10/02/2016 |  13:41 | Аутор: СРНА

Иран: Хомеинијев унук не може на изборе

Унук ајатолаха Рухоле Хомеинија, оснивача Исламске Републике, неће моћи да се кандидује на изборима у Ирану овог мјесеца, саопштило је данас вјерско тијело које провјерава кандидате.

Хасан Хомеини /43/ је први члан породице Хомеини који се регистровао за изборе, као савезник предсједника Хасана Роханија.

Савјет чувара сада је одбио његову жалбу против забране кандидовања.

Ово је ударац за реформске снаге у Ирану у вријеме када траје њихов спор са конзервативцима послије склапања споразума са свјетским силама о иранском нуклеарном порграму.

Конзервативци страхују да ће, након склапања споразума и укидања санкција против Ирана, грађани сада бити наклоњенији реформистима и умјереним кандидатима на парламентарним изборима 26. фебруара.

Иранци ће тада бирати 290 посланика у парламенту и 88 чланова Скупштине експерата, тијела које бира сљедећег врховног вођу.

Савјет чувара до сада је искључио из избора неколико хиљада кандидата за посланике и неколико стотина кандидата за чланове Савјет експерата, одобравајући углавном кандидатуре конзервативаца.

Под притиском државне администрације, Савјет је прошле седмице поништио забране за неколико стотина кандидата за чланове парламента.

Ајатолах Хомеини предводио је револуцију којом је свргнут ирански шах 1979. године и основана Исламска Република.