latinica  ћирилица
10/02/2016 |  14:31 ⇒ 14:41 | Аутор: РТРС

РАК: Престаје важење услуге "националног роаминга"

Вијеће Регулаторне агенције за комуникације Босне и Херцеговине усвојило је данас План и програм рада Вијећа Агенције за 2016. годину, те утврдило процедуру за избор генералног директора Агенције.
Мобилна телефонија - Фото: РТРС
Мобилна телефонијаФото: РТРС

Вијеће је усвојило Одлуку о престанку важења Одлуке о начину пружања услуга мобилне телефоније између ГСМ оператора у Босни и Херцеговини (услуга "националног роаминга").

Агенција оцјењује да је, у циљу јачања конкуренције на тржишту мобилне телефоније потребно обезбиједити потицај за операторе да унапређују доступност и квалитет властитих мрежа, зато се укида се досадашњи начин пружања услуга у случају када корисник једног ГСМ оператора користи мрежу другог ГСМ оператора, при чему је за кориснике ова функционалност нуђена као посебна услуга за коју се плаћала додатна накнада, наведено је у саопштењу РАК-а.

У случају склопљених споразума о заједничком кориштењу мрежних капацитета, оператори су дужни да обезбиједе да са становишта крајњих корисника нема разлике да ли оператор реализује услугу путем властите мреже или путем изнајмљених капацитета другог оператора.

Вијеће је такође прихватило информацију о реализацији закључака Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ у вези са цијенама мобилне телефоније, те подржало сет краткорочних мјера које је Агенција израдила и доставила доминантним телеком операторима.