latinica  ћирилица
10/02/2016 |  15:07 | Аутор: СРНА

Настављено суђење припадницима ХВО за злочине над Србима у Ливну

У наставку суђења тројици бивших припадника Хрватског вијећа одбране за злочине над Србима у Ливну, свједок Тужилаштва БиХ Раде Покрајац изјавио је да га је један од оптужених Зденко Андабак одвео из куће у школу у Ливну, гдје је био затворен.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Покрајац је испричао да је у основној школи био затворен у свлачионици са рођаком Ненадом Покрајцем који је једне ноћи изведен у разред гдје су га тукли и одакле је свједок чуо његове јауке.

"Ненада убацују. Онесвијешћен, испали му зуби. Капа и једна ципела му остали испред. Рекао сам себи 'Готов сам и ја'", присјетио се Покрајац и додао да је он пуштен, а да је рођаково тијело остало у школи, преноси Бирн.

На питање да ли зна због чега му је рођак убијен, свједок је одговорио да не зна, те да је разлог "можда имање".

Тужилаштво је за свједока позвало и Слободана Милашиновића, који је рекао да је у септембру 1999. године, као окружни судија из Бањалуке, присуствовао ексхумацији тијела на локалитету Застиње у општини Ливно.

Он је навео да се сумњало да су у јами Застиње тијела особа српске националности које су побијене, те да је том приликом извучено десет до 15 тијела. Милашиновић је потврдио да је потписао 13 записника о идентификацији и о увиђају.

На суђењу је исказ дао и Весо Блесић, који је посвједочио да је у јами пронашао тијело брата Душана.

Према његовим ријечима, сазнања да му је брат одведен из Ријеке у Томиславград, а потом на стријељање, има од свједока који је то преживио.

Андабак је оптужен са Муамиром Јашаревићем и Сеадом Велагићем за затварање, мучење и убиства српских цивила у Основној школи "Иван Горан Ковачић".

Према оптужници, Андабак је био командант Војне полиције ХВО-а за Оперативну зону Сјеверозападна Херцеговина, Јашаревић његов замјеник, а Велагић припадник криминалистичке службе Војне полиције ХВО-а.

Суђење ће бити настављено 17. фебруара.