latinica  ћирилица
10/02/2016 |  15:25 ⇒ 20:33 | Аутор: СРНА

Србија: Додијељене плакете за најплеменитији подвиг (ВИДЕО)

Златна плакета за појединачни најплеменитији подвиг у 2015. години додијељена је Марку Јакшићу из Вишеграда који је спасао шесторо људи из запаљеног Дома за старе у београдском насељу Миријево.
Марко Јакшић - Фото: СРНА
Марко ЈакшићФото: СРНА

Плакете за најплеменитији подвиг додјељују се 53. пут у традиционалној акцији "Вечерњих новости", а ове године жири је додијелио четири златне и седам специјалних.

У жирију за додјелу признања, којим је по традицији предсједавао академик Матија Бећковић, били су и академик Душан Ковачевић, главни уредник компаније "Новости" Радомир Дмитровић, привредници, културни радници, истакнути појединци.

Бећковић је пред уручење плакета у Скупштини града Београда истакао да нико од награђених подвиг није починио зато што је помишљао на некакво признање.

"Што су године горе и људи бездушнији, племенити подвизи су насушнији... Што се јаче распаљују мржње и умножавају увеле душе, то су подвизи драгоценији", истакао је Бећковић.

Ова признања истакнутим појединцима "потребнија су нама како бисмо се на њиховој племенитости огрејали", нагласио је Бећковић.

Златна плакета за дјечији најплеменитији подвиг у прошлој години додијељена је 11-годишњем Николи Влајковићу из Краљева, који је послије тешке саобраћајне несреће у Грчкој извукао једногодишњу сестру из запаљеног аутомобила. Мајка и отац дјечака, тешко повријеђени, извукли су се из аута неколико секунди прије него што је експлодирала плинска боца у возилу.

Београд: Додијељене плакете за најплеменитији подвиг (Фото: Зоран Јовановић)

Златна плакета за колективни подвиг додијељена је данас житељима села Степановићево код Новог Сада који су помогли породици Гордић да отплате кредите. Брачни пар Гордић болује од рака и има четворо дјеце.

Постхумно је плакету добила и четворочлана хеликоптерска посада Војске Србије и двоје медицинара из Новог Пазара који су погинули надомак Београда.

Специјалну плакету постхумно је добио Славиша Кадић из Лешка на Космету који је погинуо у Сибиру покушавајући да спасе колеге из запаљених барака, затим чувар специјалног резервата "Увац" Мустафа Коленовић, који је из Златарског језера спасио пет дављеника, међу којима су били трудница и трогодишњак.

И радник "Железница Србије" Зоран Симоновић добио је специјалну плакету јер је спасио од смрти 50 путника из воза којем су отказале кочнице. Симоновић је тада изашао кроз прозор и висећи над провалијом успио је, држећи се за кров, да пређе неколико метара и ручно укочи "помахнитали" воз.

Специјалне платеке добили су и Јован Симић, Слободанка Лекић, Живорад Ђурић, Марк Китинг.

Јован Симић из Београда продао је своје спортске дресове на аукцији и обезбиједио 80.000 евра за операцију деветогодишње Нађе Новаковић у Фрајбургу. Јован није познавао Нађу, нити њене родитеље, а сада су, послије завршене операције, кућни пријатељи.

Пензионерка из једног села код Зубиног Потока на Космету Слободанка Лекић од своје скромне пензије помаже свима, болесним и сиромашним, набавља одјећу, помаже да изграде куће.

Живорад Ђурић из Пожаревца годинама помаже сиромашне породице, ђаке и избјеглице. Између осталог, петочланој породици Ерцеговчевић помогао је да обнове руинирану кућу.

Српски зет, Ирац, Марк Китинг добио је специјалну плакету коју дођељује компанија "Новости" јер је пешачио до Крфа и натраг у хуманитарној акцији с циљем да за малишане обољеле од рака скупи новац. На свом ходочашћу прикупио је 4.000 евра.

Уручењу плакета присуствовао је и предсједник Србије Томислав Николић.