latinica  ћирилица
10/02/2016 |  15:35 | Аутор: Независне

Муниб Ушановић од пензије враћа 336.000 марака

Бивши генерални секретар Фудбалског савеза БиХ Муниб Ушановић би наредних око 40 година од пензије требао држави враћати новац да би исплатио износ који је према пресуди стечен незаконито.

Ушановић је проглашен кривим за злоупотребу положаја и пореску утају, а незакониту корист и трошкове поступка у износу од 336.261 конвертибилне марке (КМ) одлуком Суда БиХ ће враћати од мјесечне пензије.

Балканска истраживачка мрежа (БИРН) БиХ незванично сазнаје да Ушановић мјесечно враћа између 700 и 800 КМ, што значи да ће дуг исплатити за око 40 година.

Правоснажном пресудом Суда БиХ, Ушановић је 2011. осуђен на четири године затвора због злоупотребе положаја и пореске утаје. Заједно с њим, због истог кривичног дјела осуђен је и Миодраг Куреш, који је у Фудбалском савезу обављао функцију секретара за финансије и маркетинг.

Ушановић, који ће у јулу напунити 65 година, прошлог октобра је одслужио казну.

У Суду БиХ наводе да је поступак наплате покренут на основу одлуке Правобранилаштва БиХ из јуна 2013. године.

Ушановић за БИРН није хтио говорити о детаљима отплате дуга, али је казао да се на пресуду жалио Европском суду за људска права у Стразбуру, те да ће након окончања поступка моћи више рећи.

“Преко главе ми је свега“, изјавио је Ушановић.

Пресудом Суда БиХ, Ушановић и Куреш су скупа били обавезани да солидарно исплате новац јер није било могуће утврдити појединачни износ присвојеног новца. Како то нису учинили, покренут је поступак наплате, али у Суду БиХ наводе да Куреш није обавезан на враћање новца.

“У конкретном случају држава има право да тражи наплату цјелокупног износа од само једног дужника“, наводе у Суду БиХ.