latinica  ћирилица
10/02/2016 |  15:36 ⇒ 17:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Њемачка полиција негира да је радник крив за судар возова

Њемачка полиција негирала је наводе да је радник сигналне станице искључио аутоматски безбједносни систем прије него што су се два путничка воза сударила на југу земље, када је погинуло десет особа.

Радник је испитан јуче у оквиру истраге и није непосредно осумњичен, навела је полиција.

Њемачки медији су раније данас јавили да је људска грешка узрок судара два путничка воза на југу земље, али су њемачки истражитељи упозорили да је прерано доносити закључке.

Би-Би-Си преноси да се још испитује да ли је до несреће дошло људском грешком.

Немачка полиција истакла је да су сва тијела извучена из олупина након судара возова до којег је дошло у близини града Бад Ајблинга, пренио је АФП.

Њемачки министар транспорта Александер Добринд рекао је да је једна од црних куитија већ анализирана и да није пронађена техничка грешка нити доказ о кривици возача на западној страни воза.

Он је раније истакао да њемачки истражитељи испиитују да ли се систем за аутоматско кочење, којим су возови опремљени како би се спријечиле овакве несреће, био покварен или је дошло до људске грешке, преноси АФП.

"Сада морамо да чекамо. Све остало је спекулација", рекао је Добринд.

Лист РНД наводи, позивајући се на изворе блиске истрази, да је радник сигналне станице ручно искључио аутоматски систем да би омогућио првом возу, који је каснио, пролазак.Том акцијом би се, такође, искључио систем за аутоматско кочење, тврди РНД.

Други воз тада је кренуо истим колосјеком, али у супротном смјеру, прије него што је први успио да се одвоји на мјесту гдје се пруга дијели на двије линије, наводи лист.

Њемачки дневник "Зидојче цајтунг" преноси да су резултати прелиминарне истраге показали да је безбједносни систем ручно искључио радник сигналне станице, који је, наводи медиј, схватио да је погријешио када је било прекасно.

Њемачка полиција негирала је наводе да је радник сигналне станице искључио аутоматски безбједносни систем прије него што су се два путничка воза сударила.

Радник је испитан јуче у оквиру истраге и није непосредно осумњичен, навела је полиција.

Најмање 10 особа је погинуло, 18 је тешко, а 63 лакше повријеђено у судару два путничка воза, који се догодио јуче у њемачком граду Бад Ајблингу у Баварској, саопштила је полиција. Међу погинулима су два возача и два кондуктера, јавили су локални медији.

Од силине судара, један од возова искочио је из шина.