latinica  ћирилица
10/02/2016 |  15:57 | Аутор: СРНА

Асанж: Клинтонова "директно допринијела успону ИД"

Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж рекао је да не треба гласати за могућег америчког предсједничког кандидата демократа Хилари Клинтон јер би то значило "гласати за бескрајни, глупи рат" који шири тероризам.

Асанж је на свом налогу на "Твитеру" написао да је Хилари Клинтон "ратни хушкач који прави лоше процјене" и која има "навале емоција од убијања људи".

Он је подсјетио да има вишегодишње искуство са Хилари Клинтон и да је прочитао хиљаде њених депеша. "Хилари недостаје расуђивање и гурнуће САД у бескрајне ратове који само шире тероризам", рекао је он.

Асанж је посебно истакао "лоше политичке одлуке" Клинтонове, које су "директно допринијеле успону 'Исламске државе'".

Подсјетивши да је Клинтонова превазишла генерале Пентагона у случају Либије, он је рекао да је Либија уништена. "Та земља постала је уточиште 'Исламске државе'. Либијско оружје је опљачкано и стотине тона оружја је пребачено џихадистима у Сирију", написао је он, преноси "Раша тудеј".

Према његовим ријечима, Клинтонова није извукла поуке из својих грешака и историја се понавља у Сирији.

"Клинтонова није научила ништа од катастрофе у Либији и окренула се Сирији. Рат Хилари Клинтон је повећао тероризам, убијене су десетине хиљада невиних цивила, а права жена на Блиском истоку враћена су стотинама годинама уназад", написао је он.

Асанж се са "гађењем" осврнуо на славодобитне изјаве Хилари Клинтон 2011. године, послије рата у Либији, када је рекла, парафразирајући Јулија Цезара - "Дођосмо, видјесмо и он /Моамер Гадафи/ је мртав!"

"У том тренутном узбуђењу од убиства она се сјетила, од свих људи, Јулија Цезара", написао је оснивач "Викиликса".

Он је рекао да Клинтоновој не треба дати да се појављује ни близу продавнице оружја, а камоли војске.

"Она засигурно не смије да постане предсједник САД", закључио је Асанж.