latinica  ћирилица
10/02/2016 |  16:18 ⇒ 17:27 | Аутор: СРНА

Радници Ливнице у штрајку док не приме новац

Радници Ливнице челика Тузла наставили су данас штрајк глађу и најавили да он неће бити прекинут док новац од једнократне помоћи Владе ФБиХ не буде на њиховим рачунима.
Радници Ливнице челика Тузла  наставили штрајк глађу - Фото: nezavisne novine
Радници Ливнице челика Тузла наставили штрајк глађуФото: nezavisne novine

Радници Ливнице који су штрајк глађу почели 25. јануара, постигли су јуче договор са Владом ФБиХ на основу којег би требало да сваком од 95 радника буде уплаћено по 500 КМ.

Савјетник за економска питања премијера ФБиХ Суад Османагић разговарао је данас у Тузли са радницима Ливнице, обећавши им да ће на њиховим рачунима ускоро бити уплаћено по 500 КМ, преносе федерални медији.

Османагић је рекао да се одобравањем једнократне помоћи радницима у укупном износу од 48.000 КМ не рјешава главно питање радно-правних односа, него да је ова помоћ само добра воља Владе ФБиХ која жели да помогне "људима којима је направљен скандал".

Он је подсјетио да су радници оштећени, између осталог, што је бивши власник Ливнице челика пребацио раднике у нову фирму Босниа Валвес, док су њихове радне књижице остале у Ливници, која је у стечају и додао да ће се направити план за поновно покретање ове фирме.

Радници су поручили да остају у штрајку глађу све док не добију новац, као и доказ да је новац дат на легалан и законит начин.