latinica  ћирилица
10/02/2016 |  16:25 ⇒ 11/02/2016 | 08:37 | Аутор: РТРС

Термоелектрана Станари: Први киловати струје у мају (ВИДЕО)

Термоелектрана у Станарима припрема се за друго тестно потпаљивање. У првом тестирању и синхронизацији са електро мрежом произведено је око 350 мегават часова електричне енергије. Стручњаци су задовољни, јер нису уочени већи недостаци.
ТЕ Станари - Фото: илустрација
ТЕ СтанариФото: илустрација

План за јануар пребачен је за око осам гигават часова електричне енергије. План за фебруар и март је око 60 гигават сати и у току су препреме за тај дио пробног рада.

"Припрема за нову потпалу подразумијева испирање ,гријање напојне и котловске воде, контрола постројења, отклањање недостатака и ево звук показује да дио механизама већ ради", рекао је технички директор ТЕ Станари, Саво Мирковић.

Тренутно су на градилишту TE и у руднику ангажована 643 радника. Душан Нешковић је пословођа на ископу угља. Овдје је 32 године и периода прије доласка ЕФТ компаније не жели ни да се сјећа.

"Није се имало чиме радити, доласком ЕФТ све се промијенило и купљена механизација, откривен угаљ, продаја иде, плате су редовне", рекао је радник Душан Нешковић.

Већ у априлу и мају требало би да се произведе више од 100 гигават часова. Крајем маја или почетком јуна ТЕ би требало да почне са комерцијалним радом. Извозно је оријентисана и струју ће продавати углавном за тржиште ЈИ Европе. Годишње ће производити 2 милиона мегават часова електричне енергије.За то ће им требати 2 милиона тона угља. Тренутно се експлоатише површински коп Рашковац а ускоро ће и Остружња.

 "Имаћемо око 850, 900 људи, пројекат читав је око 560 милиона,преостало нам је да уложимо око 60 -70 милиона евра да уложимо када будемо набављали нови БТО систем за површински коп Остружња", навео је директор ЕФТ Рудника и ТЕ Станари, Ивица Јаковљевић.

Угља у руднику лигнита има за наредних од 40 до 45 година и за то вријеме ТЕ моћи ће континуирано да производи струју. Одређене количине угља биће на располагању и локалном становништву, као и добојској топлани.