latinica  ћирилица
10/02/2016 |  16:27 ⇒ 18:53 | Аутор: РТРС

Неразвијено Чајниче, окосница развоја шумско богатство (ВИДЕО)

У Чајничу које је са око 5.450 становника и око 800 незапослених сврстано у ред изразито неразвијених општина у Српској, окосница развоја увијек је било искоришћавање шумског богатства.
Неразвијено Чајниче, окосница развоја шумско богатство - Фото: РТРС
Неразвијено Чајниче, окосница развоја шумско богатствоФото: РТРС

Лоша приватизација предузећа дрвне индустрије од које је прије посљедњег рата живјело више хиљада становника и неповољне економске прилике оставили су несагледиве посљедице. У посљедње вријеме има помака што се види и по пословању Шумског газдинства "Вучевица" које стално запошљава највише радника у овој општини.

Четрдесет седмогодишњи Бобан Шубара, борац прве категорије у Одбрамбено-отаџбинском рату и ратни војни инвалид скоро двадесет година био је без сталног запослења. Од прије четири године Бобан је један од 151-ог стално запосленог радника у Шумском газдинству "Вучевица". Посао сјекача је добродошао као сталан извор прихода од којих издржава супругу и двоје дјеце.

"Задовољан сам каквоје вријеме добар сам са послом. Плате су редовне. Имамо превоз, дају нам одијела и све остало наше је само да радимо", рекао је Шубара. 

Чајничко шумско газдинство управља шумским пространством од преко 19.000 хектара ове и сусједне општине Ново Горажде. У прошлој години пребачен је план производње што је увећало и приход од продаје дрвне грађе за више од милион марака у односу на планираних 6.200.000 марака. Осим примарног узгоја и експлоатације, задатак је снабдијети дрвопрерађиваче.

"Ми имамо четири стална купца који егзистирају 25 до 30 година на овој општини. Имамо сада новог стратешког партнера којег смо што се каже уграбили на задњи воз да га доведемо у општину Чајниче и ево сада располажем са информацијом да је запослио 150 радника", рекао је  Слободан Пејвић, директор ШГ "Вучевица" Чајниче. 

Пуни платои за одлагање трупаца у Предузећу за прераду дрвета "ФЛ Стакорина" које је недавним оживљавањем производње страног улагача дало путоказ да ће бити посла за Чајничане. Није мали број ни заинтересованих за овдашњу шумску грађу, који се баве извозом огрева у западноевропске земље.