latinica  ћирилица
10/02/2016 |  16:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Епископ Иринеј: Сусрет папе и патријарха подстицај мировном дијалогу

Српска православна црква задовољна је што ће се, послије вишедеценијских припрема, 12. фебруара на Куби срести патријарх московски и сверуски Кирил и папа Фрањо, изјавио је данас епископ бачки Иринеј и додао да се нада да ће њихов сусрет бити подстицај дијалогу и у другим дијеловима свијета.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

"СПЦ досљедно и са најбољим жељама подржава напоре патријарха Кирила да у дијалогу и сарадњи са најодговорнијим представницима хришћанског свијета пронађу одговоре на трагичне догађаје, прије свих, геноцид који се врши над хришћанским становништвом Блиског Истока и знатног дијела Африке", навео је епископ бачки Иринеј.

Како је додао, СПЦ се нада да ће предстојећи разговор на Куби бити подстицај истинољубивом и миротворном дијалогу и дјеловању представника двије хришћанске цркве и у другим дијеловима свијета, па и у нашем региону.

Епископ бачки је навео и да православни Срби већ вијековима живе са сусједима и браћом римокатоличке вјероисповести у Хрватској, "у посљедње вријеме нажалост, као de facto грађани другог реда, нежељена заједница, умјесто као црква равноправна пред државом, за шта се не залаже само наша СПЦ, него и папа Фрања и Света Столица".