latinica  ћирилица
10/02/2016 |  17:00 | Аутор: Б92

Зашто Африканци купују шопинг центре у региону?

Тржни центри Делта сити у Београду и Подгорици постају - јужноафрички.
Делта сити -
Делта сити

Компанија Делта холдинг продала је тржне центре инвестиционом фонду Хипроп, који тврди да ће наставити да их развија. Тако је и други велики тржни центар у Београду добио власника из Јужне Африке.

- Нисмо заборавили ни Београд, ту је градоначекник Београда, а ни Србију нисмо заборавили - рекао је недавно Мирослав Мишковић, власник компаније.

Није заборавио - али да прода оно по чему је познат. За 203 милиона евра јужноафрички Хипроп купио је 60 одсто, а са њим повезана компанија преосталих 40 одсто тржних центара Делта сити у Београду и Подгорици.

Ове куповине могу бити прве у низу будућих у централној и источној Европи. Прошириће Хипропов портфолија тржних центара у Јужној Африци и подсахарској Африци. Циљ Хипропа је да има дјелимично власништво над високо квалитетним тржним центрима у овом региону, чија ће вриједност достићи око милијарду евра у року од пет година.

Новац од продаје, Делта ће инвестирати у развој послова у реал естате-у, аграру и дситрибуцији. У највеће најављене пројекте: шопинг-мол Делта планет, хотел Интер Континентал и нову пословну зграду у Београду Делта је спремна да, одмах након добијања грађевинских дозвола, уложи 250 милиона евра и тиме пружи нови подстицај привреди Србије... Сви постојећи порези по основу продаје шопинг-молова биће плаћени у Србији.

Управо питање пореза било је главно и при продаји Максија Делезу - пошто дионице Делте нису у Србији, морало је да буде основано посебно предузеће које је својом вољом платило 25 милиона евра пореза. Стручњаци кажу да ће порез и сад бити плаћен тамо одакле је фирма, а Милану Париводићу занимљиви су и мотиви продаје.

- Већ су годинама водили ове тржне центре, узели високе профите од тржних центара који су најуспјешнији у региону, гдје су кирије изванредно високе. Чини ми се да они хоће да смање ризик. С друге стране, имате једну јужноафричку компанију која је, по свему судећи, гладна ризика - каже Париводић.

И ту се занимљивости ове трансакције не завршавају. Један од директора компаније Хипроп је Луј ван дер Ват (47) бизнисмен који се налази на челу Атербури групе која је прије само два мјесеца купила 30 одсто компаније МПЦ и од тада има дио власништва над низом тржних центара у Србији, међу којима је и Ушће.