latinica  ћирилица
10/02/2016 |  17:11 ⇒ 11/02/2016 | 10:33 | Аутор: РТРС

"Златна плакета" за најплеменитији подвиг (ВИДЕО)

Марку Јакшићу из Вишеграда у Београду је додијељена "Златна плакета" за појединачни најплеменитији подвиг у 2015. години. Он је успио да спаси шесторо људи из запаљеног Дома за старе у београдском насељу Миријево.
Марко Јакшић - Фото: СРНА
Марко ЈакшићФото: СРНА

Плакете се додјељују 53. пут у традиционалној акцији "Вечерњих новости", а ове године жири је додијелио четири златне и седам специјалних плакета. 

Марко Јакшић случајно се задесио у близини Дома за старе који је био у пламену и без размишљања ушао у ватру како би спасио немоћне штићенике.

"Био је пожар и ја сам изашао и прескочио горе да видим шта се дешава. На спрату је горила нека просторија, онда сам то почео да гасим што сам могао док ме није ватра избацила и дим напоље, јер нисам имао маску и остало", рекао је Марко Јакшић, добитник Златне плакете за појединачни најплеменитији подвиг.

Златна плакета за подвиг постхумно је додијељена четворочланој хеликоптерској посади Војске Србије и двојици медицинара из Новог Пазара који су погинули покушавајући да сачувају живот бебе Шахина Адемовића.

Награду за дјечји подвиг добио је једанаестогодишњи Никола Влајковић из Краљева, који је након удеса у Грчкој извукао једногодишњу сестру из запаљеног аутомобила.

"Узео сам је, избацио је кроз прозор, узео је и побјегли смо од аута. Много сам се уплашио.", рекао је Никола Влајковић. добитник Златне плакете за дјечји најплеменитији подвиг.

За колективни најплеменитији подвиг награђени су мјештани села Степановићево код Новог Сада за помоћ брачном пару Гордић који су обољели од рака, а имају четворо дјеце. Додијељено је и 8 специјалних плакета онима који су несебично помагали другима, ризикујући и сопствени живот.

"Нису били обавезни никоме ни позвани ни од кога, сем од своје савјести, а шта је савјест ако није друго име за Бога", навео је предсједник жирија Матија Бећковић.

Овим признањима отимају се од заборава најсвјетлији примјери људскости, савременог чојства и јунаштва, који враћају наду у хуманост.