latinica  ћирилица
10/02/2016 |  17:54 | Аутор: Независне

Човић: У понедјељак у Бриселу предаћу апликацију БиХ за чланство у ЕУ

Драган Човић, предсједавајући Предсједништва БиХ рекао је у Сарајеву да ће он као предсједавајући у понедјељак у Бриселу предати апликацију БиХ за чланство у ЕУ.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

“Нећемо око тога правити спектакл. У делегацији ће бити представник Министарства спољних послова, те представници БиХ у Бриселу“, рекао је Човић.

Он је најавио да би БиХ средином наредне године требала добити кандидатски статус, те да БиХ у том периоду очекује много посла.

Упитан да прокоментарише позицију БиХ у преговорим у стабилизацији придруживању када је у питању трговинска размјена Човић је рекао да БиХ не може постављати услове ЕУ јер БиХ жели у ЕУ.

“Наш проблем је што нисмо донијели законе који ће заштитити пољопривреднике и домаћу производњу. Током преговора настојаћемо да колико је могуће заштитимо домаће произвођаче посебно у сегменту који се односи на млијеко и млијечне производе те месо и сухомеснате производе“, истиче Човић.

Он је најавио да ће Предсједништво БиХ 9. марта отићи у званичну посјету Хрватској.

“То ће бити званична посјета током које ћемо се сусрести са предсједницом Хрватске Колиндом Грабар-Китаровић, представницима Сабора и члановима новоименоване Владе Хрватске. Током те посјете разговараћемо о свим отвореним питањима између двије земље“, нагласио је Човић.

Упитан да прокоментарише Изборни закон у БиХ Човић је рекао да је то један од услова које морамо испунити у процесу кандидатуре у ЕУ, те да он вјерује да ће се овај закон пред парламентарцима наћи крајем овог мјесеца.

Додао је даје Предсједништво БиХ инсистирало да се што прије објаве резултати пописа становништва, те да сматра да су се за то стекли услови и да ће се то десити најдаље за мјесец и по.