latinica  ћирилица
10/02/2016 |  18:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Сиријска опозиција поставила услове за наставак преговора

Опсада градова широм Сирије мора да буде укинута, а ваздушни удари на цивилна подручја обустављени, да би сиријска опозиција учествовала у наставку разговора у Женеви 25. фебруара, изјавио је један од водећих опозиционих лидера Ријад Хиџаб.
Хамонд и Ријад Хиџаб (фото: Twitter @PHammondMP) -
Хамонд и Ријад Хиџаб (фото: Twitter @PHammondMP)

"Прије него што одемо (на преговоре) 25. фебруара те мјере треба да буду примјењене у стварности на терену", казао је Хиџаб, главни координатор Високог комитета за преговоре (ХНЦ) новинарима у Лондону након састанка са британским шефом дипломатије Филипом Хамондом, пренио је АФП.

Мировни преговори о Сирији суспендовани су овог мјесеца до 25. фебруара, пошто је изасланик Уједињених нација Стафан де Миструра навео да је потребно још посла како би се остварио напредак.

Хиџаб, бивши премијер Сирије, који води највећу сиријску опозициону групу, рекао је да САД и друге западне силе треба да изврше притисак на Русију да престане са бомбардовањем цивила.

"Дужност је САД и пријатеља сиријског народа у Савјету безбједности УН да кажу (руском предсједнику Владимиру) Путину да ово мора да престане", истакао је Хиџаб.

Портпарол опозиције Салим ал-Муслат је поручио да би сиријска опозиција могла да брани цивиле од руских ваздушних удара уколико би је савезници снабдјели ракетама земља-ваздух, као и да не би дозволила да оне падну у руке екстремиста, навео је Ројтерс.

"Ми заиста гарантујемо да оне неће отићи нигдје - да ће бити у рукама умјерене (опозиције) под надзором наших пријатеља, било Европљана или Американаца", додао је ал-Муслат.