latinica  ћирилица
10/02/2016 |  18:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Кинеске вјетроелектране "одувале" ЕУ са лидерске позиције

Кина је претекла Европску унију и постала највећи регион у свијету по производњи енергије из вјетра, захваљујући енормном броју инсталираних вјетротурбина прошле године, показао је данашњи извјештај Свјетског савјета за енергију вјетра (Global Wind Energy Council, GWEC).
Вјетроелектране (Фото: utilities-me.com) -
Вјетроелектране (Фото: utilities-me.com)

Кина је инсталирала готово половину од укупно 63 гигавата нових вјетротурбина изграђених у 2015. години, тако да сада посједује око трећине укупне свјетске инсталиране снаге вјетроелектрана, наводи се у извјештају GWEC-а, а преноси Фајненшел тајмс.

То је готово дупло већи проценат од оног који има САД (17 одсто) и три пута већи од Њемачке (10 одсто), која има највеће капацитете, према подацима Савјета.

Укупни капацитети вјетроенергије повећани су лани на 432 GW, пошто су се државе и компаније окренуле енергији са ниском емисијом угљеника уочи међународних преговора у Паризу намијењених смањењу емисије из фосилних горива.

Кина није једино тржиште у успону које је показало убрзан раст изградње вјетроелектрана, наводи британски лист и додаје да Индија данас надилази Шпанију као четврто највеће тржиште.

"Свједоци смо да се отварају нова тржишта широм Африке, Азије и Латинске Америке, која ће постати тржишни лидери у сљедећој деценији", каже генерални секретар GWEC-а Стив Сојер.

Пекинг очекује да обновљиви извори енергије, укључујући вјетар, сунце, нуклеарне и водне снаге, чине 30 одсто укупног енергетског микса земље до 2020. године. Нефосилне изворе енергије ће, међутим, и даље надмоћно "тући" угаљ, са удјелом од 60 одсто.

Ипак, како расте број кинеских енергетских постојења на вјетар и сунце, тако расте и проценат неискоришћености њихове инсталисане снаге, наводи се у извјештају.

Дио разлога лежи у томе што је производња струје из ових извора зависна од временских прилика, а и даље не постоје системи за складиштење произведеног вишка електричне енергије, као и због растућих капацитета у производњи струје из других извора, преноси британски дневник.