latinica  ћирилица
10/02/2016 |  19:01 ⇒ 19:49 | Аутор: СРНА

СДП и ДФ: Звиздић слагао посланике

Предсједник СДП Нермин Никшић и предсједник ГО странке Саша Магазиновић оцијенили су данас у Сарајеву да је "новоформирани" механизам координације пораз БиХ.
СДП БиХ - Фото: klix.ba
СДП БиХФото: klix.ba

- Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић је слагао посланике у Парламентарној скупштини БиХ. Одлука је донесена 26. јануара, а јавност је о томе сазнала тек 15 дана послије - рекао је Магазиновић на ванредној конференцији за новинаре у Сарајеву.

Нагласио је да је у међувремену одржана сједница Представничког дома ПС БиХ на којој је заједно са неколико других посланика упутио питање докле се дошло са механизмом координације.

- Предсједавајући Звиздић је слагао Парламентарну скупштину и није нас обавијестио о томе да је механизам координације усвојен. Да ли неко са добрим намјерама заиста има разлог да било шта крије од јавности? - упитао је Магазиновић.

Он сматра да су власти у БиХ усвојиле механизам координације који је гаранција да земља никада неће ући у ЕУ.

Никшић је рекао да је европски пут БиХ неупитан, али да процеси на том путу морају бити потпуно транспарентни и у складу са интересима свих грађана БиХ.

И Демократска фронта у данашњем саопштењу указује на нетранспарентност рада Савјета министара БиХ приликом доношења Одлуке о механизму координације.

"Очигледна је намјера била оставити стручну јавност по страни и довести институције државе, ентитета и кантона пред свршен чин", истичу из ДФ.

ДФ сматра да је одлука Савјета министара БиХ о координацији у процесу ЕУ интеграција прекомпликована и да ће створити паралелизме са структурама из Споразума о стабилизацији и придруживању, представљати велики терет за административне капацитете кантона, те ће им даље отежати њихове свакодневне активности према грађанима.